Доступність посилання

ТОП новини

Мер Генічеська заперечив твердження Кремля, ніби він «просив Путіна про газ»


(Ілюстраційне фото)
(Ілюстраційне фото)

Мер міста Генічеська Херсонської області Олександр Тулупов заперечив у понеділок твердження Кремля, ніби він звертався до президента Росії з проханням подати газ до цього міста з окупованого Криму.

Як сказав Тулупов, представник партії «Опозиційний блок», ця інформація є неправдою. Ні з якими проханнями до Володимира Путіна він не звертався, сказав мер місцевому виданню «Новий візит».

За його словами, з приводу забезпечення міста газом він спілкується тільки з українською стороною.

Раніше в понеділок, 4 січня речник російського керівника Дмитро Песков повідомив, що Володимир Путін доручив розглянути питання щодо можливості постачати газ із окупованого Криму до Генічеська «з гуманітарних міркувань». При цьому він стверджував, що з проханням забезпечити постачання газу з захопленого Росією українського газосховища на півострові звернувся до російського президента мер Генічеська.

Уже менш як через годину після цієї заяви Кремля віце-прем’єр-міністр Росії Дмитро Козак відзвітував, що доручення президента його країни виконане і газ до Генічеська поданий.

Перед цим у понеділок, 4 січня, представники Херсонської обласної державної адміністрації та ПАТ «Херсонгаз» повідомили, що відсутність реверсу газу з Криму призвела до нестачі газу для опалення Генічеська.

За даними «Херсонгазу», надлишки газу, який видобувається у Стрілковому родовищі на Арабатській стрілці, в неопалювальний сезон закачуються в газосховище на території Криму, а в опалювальний сезон реверсом повертаються на опалення Генічеського району. І минулої зими, вже після окупації Криму, схема так і продовжувала працювати. Але цієї зими, після припинення електропостачання Криму з материкової частини України, реверсу газу з окупованого Криму не стало, тому тиску газу забракло для опалення всіх абонентів Генічеського району: без газового опалення в Генічеську залишалося 45 будинків (понад 1500 абонентів) та 400 приватних подвір’їв. Проте обласна влада запевнила: ці абоненти або мають твердопаливні котли, або мають можливість опалюватися електрикою, бо електричні мережі Генічеська завантажені на 70–80 відсотків.

Відновити належний тиск газу в мережі можливо або після підвищення температури до мінус 5 градусів, або через домовленість із Кримом щодо відновлення реверсу газу до материкової України, або побудувавши новий газогін, заявило керівництво Херсонської області.

Останні три дні температури в Херсонській області були на рівні близько мінус 15 градусів. Увечері в понеділок, 4 січня в Херсонській області було близько 13 градусів морозу, повідомив Гідрометцентр. За його прогнозами, у вівторок, 5 січня, температура в Херсонській області має скласти вдень від 4 до 6 градусів морозу, але вночі ще від 13 до 15 морозу. У середу, 6 січня, мало б далі потеплішати до 0 – плюс 2 градусів удень і від 5 до 7 морозу вночі. Уже в четвер обіцяють удень плюс 3–5 градусів, уночі від мінус 1 до плюс 1.

XS
SM
MD
LG