Доступність посилання

ТОП новини

Польща запросила до МЗС посла ЄС, щоб обговорити критику законів про ЗМІ й Конституційний суд


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Польща запросила до свого Міністерства закордонних справ представника Європейської комісії у Варшаві, щоб обговорити занепокоєння Європейського союзу щодо нових польських законів про засоби інформації та про Конституційний суд.

Як заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, він має намір пояснити послові своє бачення цих законів і поговорити з ним про «дивні й неясні заяви деяких єврокомісарів, які починають судити Польщу, базуючись на повідомленнях преси».

Як сказав він телеканалові TVN24, Варшава хоче з’ясувати, «чому єврокомісари не використовують офіційних каналів спілкування з урядом Польщі, а дають по вихідних інтерв’ю німецькій пресі».

Ващиковський висловив сподівання, що така зустріч зможе відбутися у п’ятницю, 8 січня.

У Польщі прокатолицька й євроскептична популістська партія «Право і справедливість», перемігши на виборах у жовтні минулого року, почала брати під свій контроль громадські засоби інформації і змінювати принципи роботи Конституційного суду. Єврокомісія, занепокоєна, що новий уряд цієї країни підриває засади демократії, заявила, що призначила на наступну середу, 13 січня, політичні дебати щодо дотримання принципу верховенства права в Польщі. Єврокомісар Ґюнтер Еттінґер, що відповідає за цифрові економіку й суспільство, виступив у неділю, 3 січня, з інтерв’ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, у якому заявив, що Варшаву слід узяти під спеціальний нагляд ЄС щодо дотримання нею верховенства права. Ця процедура може призвести врешті аж до припинення права голосу Польщі в Євросоюзі.

XS
SM
MD
LG