Доступність посилання

ТОП новини

У Мінекономіки пообіцяли порушити в ЄС і СОТ обмеження Росії на транзит і відповідь на них


Україна має намір після закінчення зимових канікулів провести консультації з представниками Європейського союзу щодо обмежень Росії на транзит її територією українських товарів до третіх країн, повідомила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі, торговий представник України Наталія Микольська.

За її словами, Києву необхідно провести спільну оцінку будь-яких можливих заходів і проконсультуватися з партнерами в зоні вільної торгівлі в ЄС, перш ніж вдаватися до заходів у відповідь проти Росії – адже в разі аналогічного запровадження українською стороною обмежень на транзит російських товарів можуть потерпіти європейські партнери України.

Крім того, повідомила Микольська, Україна буде реагувати на російські обмеження у Світовій організації торгівлі, а тим часом разом із бізнесом шукає можливості запустити альтернативні шляхи транзиту українських товарів в обхід Росії.

Вона нагадала, що, крім обмеження транзиту, Москва з початку року почала обкладати митами імпорт українських товарів до Росії, а також запровадила заборону на ввезення з України продовольчих товарів, які потрапили під її ембарго.

«Ці обмеження ми оцінюємо як агресію Росії в торговельній сфері і вважаємо, що це є порушенням принципів міжнародного права, а також угод СОТ», – наголосила Наталія Микольська.

Від 1 січня Росія запровадила на термін до 1 липня особливі заходи для транзиту через свою територію вантажів із України, але встановила, що вони стосуються транзиту тільки до Казахстану. Ці заходи запроваджені у зв’язку з одностороннім припиненням Росією чинності режиму вільної торгівлі в межах СНД щодо України. Заходи передбачають, що такий транзит може здійснюватися тільки через територію Білорусі, через єдиний автомобільний контрольний пункт на білорусько-російському кордоні й через єдиний залізничний, а потім через два автомобільні й один залізничний контрольні пункти на російсько-казахстанському кордоні, причому вантажі мають бути запломбовані і перебувати під контролем російської системи супутникової навігації «Ґлонасс».

Росія також із 1 січня 2016 року односторонньо скасувала режим вільної торгівлі щодо України. Такі заходи пов’язані зі вступом у дію засад Угоди про асоціацію між Україною і Європейським союзом про зону вільної торгівлі між ними, проти якої виступала Москва. Україна у відповідь «дзеркально» запровадила проти Росії перехід на стягування мит на імпортовані російські товари, так само вилучаючи їх із режиму вільної торгівлі в СНД.

Крім того, теж із 1 січня Росія запровадила заборону на ввезення з України низки товарів, у першу чергу сільгосппродукції та продовольства. Ця заборона накладена як помста за приєднання України до міжнародних санкцій проти Росії. У відповідь Київ так само заборонив ввезення з Росії деяких товарів, переважно харчопродуктів.

XS
SM
MD
LG