Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція проти «Ісламської держави» заявила, що на третину підірвала видобуток нафти ісламістами


Доморобна очистка нафти «Ісламської держави» неподалік Ідліба в Сирії, фото 16 грудня 2015 року
Доморобна очистка нафти «Ісламської держави» неподалік Ідліба в Сирії, фото 16 грудня 2015 року

Міжнародна коаліція під проводом США заявила, що її повітряні удари скоротили видобуток нафти ісламістським угрупованням «Ісламська держава» в Сирії й Іраку приблизно на 30 відсотків.

Як повідомив речник коаліції полковник зі США Стів Воррен, по об’єктах нафтової інфраструктури ісламістів за останні три місяці було здійснено 65 ударів, унаслідок чого видобування скоротилося до 34 тисяч барелів на день із 45 тисяч до ударів.

Крім того, додав речник, протягом минулого місяця внаслідок повітряних ударів коаліції в Іраку й Сирії були знищені дві з половиною тисячі бойовиків угруповання.

За його даними, в лавах «Ісламської держави» в цих двох країнах нині перебуває від 20 до 30 тисяч бойовиків, включно з іноземцями.

У вівторок, 5 січня, Воррен також повідомляв, що від початку коаліційних ударів угруповання втратило 40 відсотків захопленої ним було території в Іраку і 20 відсотків у Сирії.

Коаліція під проводом США змінила принципи здійснення своїх повітряних ударів проти ісламістів у жовтні минулого року, після того, як у громадянську війну в Сирії під приводом боротьби з «Ісламською державою» втрутилася Росія на боці режиму президента Сирії Башара аль-Асада.

Москва заявляє про велику ефективність своїх повітряних ударів, та оприлюднювані відеоматеріали Міністерства оборони Росії й репортажі з Сирії свідчать, що значна більшість цих ударів спрямована не проти «Ісламської держави», а проти інших супротивників сирійського режиму. Зокрема, вже кілька заявлених «ударів по нафтотранспортних автоколонах ісламістів» виявилися ударами по звичайних вантажівках чи по гуманітарних вантажах.

XS
SM
MD
LG