Доступність посилання

ТОП новини

Війна і страждання закінчаться – патріарх УПЦ КП Філарет у різдвяному привітанні


Різдвяне привітання патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:52 0:00

Християни східного обряду відзначають 7 січня Різдво Христове. У Києві в ніч з 6 на 7 січня у Володимирському соборі відбулося урочисте богослужіння на чолі предстоятелем Української православної церкви Київського патріархату Філаретом. Раніше у своєму різдвяному привітанні він висловив упевненість в тому, що українці переможуть у війні і боротьбі з корупцією.

«Якщо ми не боремося, Господь посилає різні страждання, через які шляхом терпіння ми досягаємо спасіння. Тому ми і терпимо і страждання, і війну. Але повинні знати, що Господь приведе все на краще. І війна закінчиться, і страждання закінчаться, і ми переможемо неправду і корупцію, яка існує в нашій державі », – сказав Філарет.

Про те, що Україна здобуде перемогу у війні, сказав у своєму різдвяному привітанні і президент України Петро Порошенко.

«Ми обов’язково переможемо, як заповідав нам апостол Павло: «Одягнувшись у броню вiри й любові та в шолом надiї на спасiння!» Особливо вітаю українських воїнів, які стоять сьогодні на захисті Вітчизни. Як свята Церква духовно захищає нас з небес, так наше героїчне військо береже нас на землі», – сказав президент Порошенко.

У той час як християнські церкви західного обряду і протестанти користуються прийнятим у звичайному житті григоріанським календарем також і як церковним, деякі православні церкви і католицькі церкви східних обрядів (серед них і українські), а також так звані давньосхідні церкви продовжують використовувати як церковний календар давніший і менш точний юліанський, що відстає від реального вже на два тижні, тоді як звичайне життя в їхніх країнах іде за григоріанським календарем. Таким чином, через те, що Новий рік опиняється перед Різдвом, вірні або мусять через піст вельми скромно святкувати новорічні свята, або порушують піст.

При цьому більшість православних церков світу вже перейшла на реформований календар, що зветься новоюліанським: він на практиці цілком збігається з григоріанським (різниця в один день настане тільки 2800 року), відтак і всі нерухомі свята, серед них і Різдво, припадають на ті самі дні, що й у григоріанському. Але Великдень та інші рухомі свята, пов’язані з датою Великодня, далі визначаються в новоюліанському календарі за тими самими правилами, що й у старому юліанському.

На цю ж тему:

06.01.2016
«Об’єднання Української православної церкви в одну церкву обов’язково буде!» – Філарет

«Коли почалася війна, УПЦ КП підтримала ЗСУ і почала збирати кошти на допомогу армії» – Філарет далі
06.01.2016
В УГКЦ припустили можливість святкувати Різдво за григоріанським календарем

«Ми повинні прямувати до того, щоб святкувати Різдво та інші нерухомі свята за точнішим григоріанським календарем» – глава церкви далі
23.12.2015
Чи існує «католицьке Різдво» і коли народився Спаситель?

Коли до «старого» і «нового» Нового року додасться ще і «нове» та «старе» Різдво, виникне купа проблем. Але проблема «подвійної моралі» буде знята далі
03.01.2016
Чи втратить Московський патріархат в Україні свої парафії?

Українська православна церква (Московського патріархату) фактично є агентом іншої держави далі
XS
SM
MD
LG