Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі пройшли акції на захист громадських ЗМІ


Акція протесту у Варшаві, 9 січня 2016 року
Акція протесту у Варшаві, 9 січня 2016 року

У 20 польських містах 9 січня пройшли мітинги на захист громадських ЗМІ. На думку організаторів акцій, Комітету на захист демократії, їм загрожує перетворення у державні ЗМІ.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, у Варшаві біля будівлі Польського громадського телебачення (TVP) тисячі демонстрантів скандували: «Захистимо демократію!», «Вільні ЗМІ – вільна Польща!».

«ЗМІ є дуже важливим захисником демократії. Якщо журналісти не зможуть пильно стежити за владою, то люди не будуть знати, що ця влада робить», – заявив лідер Комітету на захист демократії Мацей Кийовський.

8 січня керівник Польського громадського телебачення Яцек Курський, призначений напередодні на цю посаду вже за новими правилами, заявив: «Для мене ця посада – велика честь і зобов’язання повернути громадському телебаченню стандарти чесної інформації».

За часів комунізму Курський був активістом опозиції. Упродовж останніх років працював на TVP, був депутатом польського Сейму, а потім Європейського парламенту.

У Польщі прокатолицька й євроскептична партія «Право і справедливість», перемігши на виборах у жовтні минулого року, почала брати під свій контроль громадські засоби інформації і змінювати принципи роботи Конституційного суду.

Єврокомісія, занепокоєна, що новий уряд цієї країни підриває засади демократії, заявила, що призначила на 13 січня політичні дебати щодо дотримання принципу верховенства права у Польщі. Єврокомісар Ґюнтер Еттінґер, що відповідає за цифрові економіку й суспільство, виступив 3 січня з інтерв’ю німецькій газеті Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, у якому заявив, що Варшаву слід узяти під спеціальний нагляд ЄС щодо дотримання нею верховенства права. Ця процедура може призвести врешті до припинення права голосу Польщі в Євросоюзі.

XS
SM
MD
LG