Доступність посилання

ТОП новини

Мартиненко знову не прийшов на допит – НАБУ


Микола Мартиненко
Микола Мартиненко

Колишній народний депутат України Микола Мартиненко знову не прийшов на допит у Національне антикорупційне бюро України.

Як повідомляє прес-служба НАБУ, причина відсутності Мартиненка – запланована зустріч з прокурором у місті Берн, Швейцарія.

У клопотанні адвоката Мартиненка до НАБУ про відкладення допиту зазначається, що 7 січня 2016 року його клієнт отримав листа від швейцарських адвокатів про необхідність прибути до Берна для участі у зустрічі із прокурором.

«Вказана зустріч запланована на 12 січня. Швейцарськими адвокатами Мартиненка на 11 січня 2016 року було призначено зустріч для узгодження правової позиції. Таким чином, він не має змоги прибути на допит як свідок з поважних причин і просить призначити допит на 19 січня 2016 року», – йдеться у клопотанні.

Враховуючи те, що візит Мартиненка до Швейцарії стосується тієї ж справи, яку розслідує НАБУ, у бюро вирішили перенести допит на понеділок, 18 січня.

При цьому у НАБУ наголошують, що у разі неявки Мартиненка на допит втретє без поважної на те причини, антикорупційне бюро розглядатиме можливість застосування примусового приводу.

Детективи Національного антикорупційного бюро України відкрили два кримінальні провадження, які пов’язані з екс-депутатом Мартиненком. Бюро викликало його як свідка в рамках досудового розслідування у провадженнях за фактом закупівлі держпідприємством «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» уранового концентрату в австрійського товариства «STEUERMANN», а також за фактом одержання хабарів при закупівлі підприємством «Енергоатом» обладнання у чеського акціонерного товариства «Škoda JS».

Микола Мартиненко (фракція «Народного фронту», що входить до урядової коаліції) заявив, що вирішив скласти мандат, 30 листопада минулого року. У грудні депутати позбавили депутатських повноважень Мартиненка.

Скандали навколо Миколи Мартиненка спалахнули після того, як народний депутат Сергій Лещенко заявив про корупційні звинувачення проти народнофронтівця у Швейцарії. За словами Лещенка, там Мартиненка звинувачують у хабарництві й відмиванні грошей, а саме в отриманні 30 мільйонів франків на банківські рахунки в цій країні від чеської фірми «Шкода – Ядерне машинобудування» (Škoda JS), яка отримала підряд від української державної компанії «Енергоатом». За повідомленнями, Мартиненко неофіційно контролює цю компанію. Крім того, стало відомо і про слідство в цій самій справі щодо Мартиненка в Чехії. Він ці звинувачення відкидає і називає їх нісенітницею й маніпуляцією.

XS
SM
MD
LG