Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія почала процедуру оцінки кроків нової влади Польщі


©Shutterstock
©Shutterstock

Європейська комісія сьогодні розпочала процедуру оцінки відповідності нормам демократії та правилам ЄС змін упольському Конституційному суді та законів щодо громадського телерадіомовлення.

Колегія єврокомісарів надіслала до Варшави листа з вимогою пояснень щодо змін та процедур, які «потенційно збільшують можливості впливу влади на Конституційний суд та державні медіа», заявив перший віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс.

Представник Єврокомісії додає, що мета цієї процедури полягає у наданні об’єктивної оцінки, а також спонукати владу Польщі до діалогу щодо цих проблем.

Тіммерманс наголошує, що верховенство права є одним з основоположних цінностей, на яких заснований Європейський союз, а завданням Євокомісії є забезпечення дотримання законодавства ЄС.

З огляду на це, останні події в Польщі, зокрема, щодо поспішної зміни складу Конституційного суду, викликали занепокоєння в установах Євросоюзу. У цьому зв’язку Єврокомісія запросила у Варшави інформацію про стан справ у Конституційному суді та щодо змін до закону щодо державного телерадіомовлення.

Колегія Єврокомісії також вирішила повернутися до цього питання в середині березня, залучивши до співпраці й Венеціанську комісію.

7 січня президент Польщі підписав закон, який дозволяє уряду здійснювати контроль за державними засобами масової інформації.

XS
SM
MD
LG