Доступність посилання

ТОП новини

Віце-прем’єр Сербії порадила Рогозіну дбати про Росію


Віце-прем’єр-міністр Сербії Зорана Михайлович
Віце-прем’єр-міністр Сербії Зорана Михайлович

Віце-прем’єр-міністр Сербії Зорана Михайлович порадила російському віце-прем’єру Дмитру Рогозіну дбати про свою країну. Так вона 13 січня відреагувала на заяву російського політика, що Сербії загрожує «Кельн-2» у разі євроінтеграції.

«Чи можливий у Сербії сценарій, який прогнозує Рогозін? Я думаю, що він має піклуватися про свою власну країну, а ми – про свою», – сказала Михайлович.

Закінчуючи свій візит до Сербії, 12 січня Дмитро Рогозін згадав про події у німецькому Кельні, де у новорічну ніч сталися численні напади на жінок. Багато звинуватили у цьому мігрантів з Близького Сходу та Північної Африки.

«Думаю, що можна так догармонізуватися з Євросоюзом, що у вас тут буде Кельн номер два. Тому ви обережніше з цією гармонізацією, а то потім у вас прибульці почуватимуться господарями, а ваші жінки боятимуться виходити на вулицю», – сказав Рогозін під час розмови з журналістами. Рогозін зазначив тоді, що не може погодитися з тим, що Євросоюз – це ідеальне утворення. Ці оцінки висловлені на тлі переговорів про членство Сербії в ЄС.

Під час візиту Рогозіна у Белград 11 – 12 листопад обговорювалося питання постачання зброї до Сербії, а також економічне співробітництво двох країн. Рогозін зустрічався з президентом Томіславом Ніколичем, прем'єром Олександром Вучичем, а також віце-прем’єром і головою МЗС Івіцею Дачичем.

У Белграді російський політик висловлювався проти розширення НАТО і мілітаризації Балкан. Він також повідомив, що Росія у найближчі місяці вивчить запит Сербії про постачання озброєнь. При цьому не уточнюється, про яку зброю йдеться.

Крім того, Рогозін провів у Белграді зустріч з лідером Сербської радикальної партії, опозиційним політиком Воїславом Шешелем, якого Міжнародний трибунал щодо колишньої Югославії звинувачує у військових злочинах під час конфліктів 1990-х років на Балканах. Вирок Шешелю після багаторічного судового розгляду не винесено, він був тимчасово звільнений, оскільки у нього діагностували онкологію. Рогозін подарував Шешелю кілька шкатулок із зображеннями Криму, висловивши побажання отримати незабаром у подарунок від лідера сербських радикалів який-небудь предмет, що символізував би повернення Косова до складу Сербії.

Сербія є одним з найближчих союзників Росії у Росії. Белград посилює відносини з Москвою одночасно намагаючись інтегруватися у Євросоюз.

XS
SM
MD
LG