Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат: ЄСПЛ прийняв скаргу російського фонду Паська на закон про іноземних агентів


Напис «іноземний агент» на будівлі правозахисного центру «Меморіал» в Москві
Напис «іноземний агент» на будівлі правозахисного центру «Меморіал» в Москві

Європейський суд з прав людини зареєстрував скаргу російського Фонду підтримки розслідувальної журналістики Григорія Паська (Фонд 19/29) на російський закон про «іноземних агентів». Про це Радіо Свобода повідомив адвокат Ільнур Шарапов.

В отриманому в четвер листі від ЄСПЛ йдеться, що суд розгляне скаргу як тільки це стане можливим.

Розгляд відбуватиметься в письмовому вигляді на підставі поданих Фондом документів. Скарга була подана в листопаді 2015 року. Її автори вважають, що російський закон про «іноземних агентів» порушує 14-ту статтю Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод, яка «забороняє дискримінацію на будь-яких підставах, включаючи політичні або інші переконання або за будь іншою ознакою».

Фонд 19/29 був внесений до реєстру «іноземних агентів» у червні 2015 року. Суд також оштрафував організацію на 300 000 рублів за відмову добровільно реєструватися в списку Мін’юсту. Порушення закону про «іноземних агентів» суд побачив в оприлюднені на одній з лекцій фонду відеозапису виступу письменника Бориса Акуніна, присвяченого проблемам російської журналістики, політики президента Росії і майбутнього країни.

У Фонді ці претензії вважають незаконним втручанням у діяльність організації.

XS
SM
MD
LG