Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі підтримали поета, засудженого до страти у Саудівській Аравії


У Запоріжжі читали вірші на підтримку поету Ашрафа Фаяда, засудженого до смерті у Саудівській Аравії

У запорізькій арт-галереї «Lenin» пройшла акція у рамках Всесвітніх читань на підтримку 35-річного палестинського поета Ашрафа Фаяда, засудженого до смертної кари у Саудівській Аравії за «злочин відступництва».

У заході взяли участь громадські активісти та місцеві поети, які читали власні твори та вірші палестинського митця.

«Сталося так, що минулого місця тут у галереї «Lenin» ми проводили марафон написання листів і підписання петицій на підтримку людей, чиї права порушуються в усьому світі. І тоді вже з’явилася інформація про палестинського поета, якому загрожує смертна кара. Ми дуже хотіли приєднатися до цієї акції і літературний клуб «99» радо виявив таке бажання. Ашраф Фаяд засуджений за так званий «злочин відступництва». У Саудівській Аравії людина за це може втратити життя. Знайшли певну інформацію у його віршах, яка нібито вважається якимось спротивом ісламу і тому, що казав пророк Магомет», – розповідає організаторка акції у Запоріжжі Яна Сасіна.

Всесвітні читання на підтримку Ашрафа Фаяда проходять 14 січня одночасно у 67 країнах світу. У них погодилось взяти участь 263 автори.

В Україні, окрім Запоріжжя, акція проходить ще у 6 містах – Ніжині, Миколаєві, Черкасах, Луцьку, Києві та Харкові.

Поета Ашрафа Фаяда арештували у серпні 2013 року за анонімним доносом до шаріатської гвардії Саудівської Аравії. В анонімці повідомлялося, що поет «вживав нецензурні вислови на адресу держави і пророка Магомета», а також поширював книгу, в якій пропагував атеїзм і невіру.

У березні 2014 року Ашрафа Фаяда засудили до 4 років ув’язнення і 800 ударів батогом. Після його апеляції суд змінив вирок: 17 листопада 2015 року Фаяда засудили до смертної кари.

XS
SM
MD
LG