Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України застерігає Росію від будівельних робіт в «Херсонесі Таврійському»


Херсонес (фото архівне)
Херсонес (фото архівне)

Міністерство закордонних справ України застерегло російську сторону від будівельних робіт у музеї-заповіднику «Херсонес Таврійський» у Севастополі. Про це йдеться на сайті МЗС у п’ятницю.

«У зв’язку з появою в засобах масової інформації повідомлень про наміри незаконної влади тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та м. Севастополь порушити умови збереження українського об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора», який входить до складу Національного заповідника «Херсонес Таврійський», Міністерство закордонних справ України застерегло російську сторону від таких дій та закликало до необхідності дотримання міжнародного права», – йдеться в повідомленні.

У відомстві також зазначили, що об'єкт, який перебуває в списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, вимагає особливого режиму захисту.

Голова російського Законодавчих зборів Севастополя Олексій Чалий, який оголосив про свою відставку, заявив, що нинішній губернатор міста Сергій Меняйло доручив замінити плитку на території музею-заповідника «Херсонес Таврійський» на більш сучасну. Через це прокуратура Автономної Республіки Крим при Генеральній прокуратурі України заявила про відкриття кримінального провадження за фактом незаконного пошкодження об'єктів культурної спадщини.

Президент Росії Володимир Путін доручив внести пам'ятники і території Національного заповідника «Херсонес Таврійський» в окупованому Криму до Єдиного державного реєстру об'єктів культурної спадщини народів Росії. МЗС України розцінило це як спробу привласнити культурні цінності України та ігнорування російською стороною принципів і норм міжнародного права.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG