Доступність посилання

ТОП новини

Вирішення конфлікту на Донбасі може зняти з Росії загальні санкції США, але залишити щодо Криму – Фрід


Деніел Фрід
Деніел Фрід

Координатор політики санкцій Державного департаменту США Деніел Фрід заявляє, що в разі вирішення конфлікту на Донбасі Сполучені Штати можуть зняти загальні санкції з Росії, але залишити санкції щодо Криму. Про це Фрід заявив під час виступу у Школі міжнародних відносин у Вашингтоні в четвер, 14 січня.

«Це можливо, що буде досягнуто задовільне рішення на сході України, а Крим залишиться під російською окупацією. У цьому випадку ми б зняли загальні санкції з Росії, але залишили санкції щодо Криму. США та Європа спеціально запровадили окремі санкції щодо Криму, щоб залишити цю можливість», – сказав Деніел Фрід.

Експерт заявив, що Росія нині налаштована на дипломатичне вирішення конфлікту на сході України, і не виключено, що це відбудеться у 2016 році.

«Якби ми не запровадили санкції, я не знаю, якою б була зараз ситуація в Україні. Але я впевнений, що значно гіршою. Ви пам’ятаєте «Новоросію», в якій Росія претендувала на третину України? Ця ідея зникла. Росія виглядає більш орієнтованою на дипломатичне вирішення. Ми це приймаємо. І сподіваємось, прийдемо до цього у цьому році», – сказав Фрід.

Вибачте, але ця функція в даний час не доступна

Санкції Заходу проти Москви були запроваджені позаторік кількома окремими пакетами через анексію Росією українського Криму, а пізніше через підтримку проросійських сепаратистів на Донбасі. Зокрема, наприкінці липня 2014 року ЄС (а також США) запровадили економічні санкції щодо Росії, які стосуються енергетичної, банківської та оборонної галузей.

Наприкінці минулого року США розширили список фізичних і юридичних осіб, щодо яких були раніше запроваджені санкції через їхні дії щодо дестабілізації в Україні. Рада Європейського союзу також продовжила економічні санкції проти Росії до 31 липня 2016 року.

XS
SM
MD
LG