Доступність посилання

ТОП новини

У Празі згадують Яна Палаха та Василя Макуха


Радянський танк на Вацлавській площі в Празі, серпень 1968 року. Менш як за півроку Ян Палах відійде у вічність на цій же площі
Радянський танк на Вацлавській площі в Празі, серпень 1968 року. Менш як за півроку Ян Палах відійде у вічність на цій же площі

У суботу, 16 січня, минає 47 років від дня, коли празький студент Ян Палах актом самоспаленням висловив свій протест проти окупації Чехословаччини військом Варшавського пакту.

Віднині про цю подію нагадуватиме пам’ятник, відкритий на набережній Влтави у Празі неподалік будівлі філософського факультету Карлового університету, студентом якого був Ян Палах. Головним символом пам’ятника є полум’я, язики якого здіймаються високо вгору, до неба. Автор пам’ятника – американський скульптор чеського походження Джон Гейдук.

Сьогодні чехи згадують також і українського дисидента Василя Макуха, який 5 листопада 1968 року із закликами «Геть комуністичних колонізаторів!», «Слава Україні!» підпалив себе на Хрещатику в Києві. Наступного дня в лікарні Василь Макух помер. Про українського героя, зокрема, розповідає чеський режисер Яна Влахова – автор нового документального фільму «Послання Яна Палаха».

На думку чеських істориків, Ян Палах міг не знати про героїчні вчинки Василя Макуха, а також поляка Ришарда Сівеця, який самоспаленням у Варшаві 12 вересня 1968 року також протестував проти окупації Чехословаччини. Комуністичний режим приховував повідомленя про акти волевиявлення і протестів громадян, через те правду про вчинки Василя Макуха і Ришарда Сівеца могли і не знати в тодішній Чехословаччині.

16 січня 1969 року 20-літній студент Карлового університету в Празі вийшов на головну – Вацлавську площу чеської столиці й підпалив себе. Він пробіг ще кілька метрів і знепритомнів. Помер 19 січня в одній із празьких клінік.

Ім’ям Яна Палаха названі багато вулиць і площ у Чехії, іменем Ришарда Сівеця – одна з вулиць у Празі. Розглядається владою ініціатива чеського Інституту з вивчення тоталітарних режимів – назвати одну з вулиць чеської столиці іменем Василя Макуха.

XS
SM
MD
LG