Доступність посилання

ТОП новини

ЄС має усвідомити, що безпека значно важливіша за політичні реформи Києва – Лінкявічус


Лінас Лінкявічус
Лінас Лінкявічус

Розбіжності між двома групами країн ЄС щодо «української кризи» можна було б подолати, усвідомивши, що головним пріоритетом має бути безпека України та Європи, а вже потім – політичні реформи, вважає голова МЗС Литви Лінас Лінкявічус.

«Як на мене, головний акцент має бути на безпеці, бо без неї, без мінімальних норм безпеки в Україні неможливо ні проводити політичні реформи, ні навіть ухвалювати рішення», – заявив Радіо Свобода міністр закордонних справ Литви.

Литовський дипломат додає, що «ЄС має зосередити увагу на Росії, бо вона, а не сепаратисти має ключі для вирішення цих питань».

Голова МЗС Литви каже, що він та колеги з низки східно- і центральноєвропейських країн намагатимуться переконати дипломатів тих держав, які виявляють «толерантніше ставлення до агресора», тиснути на Москву з вимогами припинити свої дії щодо України.

«Якщо Росія буде далі заперечувати свою участь у конфлікті, присутність в Україні своїх військових та озброєнь, то дуже складно надіятися на конструктивний дух переговорів», – вважає Лінкявічус.

Критикуючи допущення Євросоюзом проведення тристоронніх переговорів щодо ЗВТ – між Києвом, Москвою та Єврокомісією – литовський дипломат додає, що саме це дало можливість впровадження Росією ембарго щодо української продукції.

Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG