Доступність посилання

ТОП новини

Президент Польщі закликав НАТО розмістити у Східній Європі більше сил


Анджей Дуда на прес-конференції у Брюсселі, 18 січня 2016 року
Анджей Дуда на прес-конференції у Брюсселі, 18 січня 2016 року

Президент Польщі Анджей Дуда закликав у понеділок союз НАТО розмістити «істотну кількість» військ і озброєнь у Східній Європі, щоб забезпечити захист Польщі та всього регіону від дедалі агресивнішої Росії.

Перебуваючи у штаб-квартирі Північноатлантичного союзу у Брюсселі, він заявив: «Суть у тому, щоб війська НАТО були розміщені і були помітні».

За словами Дуди, він хоче, щоб присутність НАТО в самій Польщі стала «якомога постійнішою» і досить значною, щоб «гарантувати безпеку східного флангу» Північноатлантичного союзу.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ у відповідь дав знати, що Польща не буде розчарована результатами саміту Північноатлантичного союзу, що відбудеться у Варшаві в липні.

«НАТО вже має постійну військову присутність у регіоні, частиною якого є Польща. І я вірю, що після варшавського саміту присутність НАТО в Польщі стане більшою, ніж будь-коли», – сказав він.

Держави Східної Європи, в першу чергу країни Балтії, але також Польща й інші, висловлюють занепокоєння, що Росія після агресії проти України може піти й на агресію проти них. Свій захист вони вбачають у своєму членстві в НАТО, де діє принцип колективної безпеки й колективного захисту в разі нападу на одного з членів.

XS
SM
MD
LG