Доступність посилання

ТОП новини

Кіровоградська міськрада пропонує відтермінувати перейменування міста


©Shutterstock
©Shutterstock

Кіровоградська міська рада звернулася до Верховної Ради з пропозицією відтермінувати перейменування Кіровограда до ухвалення законодавства про місцеві референдуми.

Як повідомляє прес-служба міськради, таке рішення підтримали 30 з 43 присутніх депутатів.

Також у цьому рішенні депутати Кіровоградської міськради повідомили Верховну Раду і профільний комітет про свою незгоду з перейменуванням Кіровограда на Інгульськ.

«Ухвалене сьогодні рішення пропонує єдиний варіант розвитку подій, який зможе зупинити протистояння в громаді міста. Громада сьогодні ще не визначилася щодо назви міста, є різні точки зору, що створює велику соціальну напругу. Нехай жителі міста шляхом обговорення за допомоги істориків оберуть для міста єдино правильну назву», – заявив перед голосуванням міський голова Кіровограда Андрій Райкович.

Так депутати відреагували на лист парламентського комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування з проханням висловити позицію міської ради щодо внесення на розгляд Верховної Ради варіанту назви «Інгульськ».

У грудні минулого року комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування підтримав перейменування 108 населених пунктів, а зокрема й перейменування Кіровограда на Інгульск.

Наприкінці листопада 2015 року правом обрати нову назву в рамках виконання законів про декомунізацію скористалися 13 міст України. Зокрема, Кіровоград подав сім варіантів для зміни назви: Інгульськ, Златопіль, Ексампей, Єлисаветград, Кропивницький, Козацький, Благомир.

Загалом, за даними Українського інституту національної пам’яті, нові назви у зв’язку з дією закону має отримати 941 населений пункт. Серед сотень міст і сіл є також два обласні центри, які підпадають під дію закону, – це Кіровоград і Дніпропетровськ.

Подати думку громад про перейменування, як зазначили в інституті, місцеві чиновники можуть до 21 грудня. Далі за процедурою на її підставі, а також на підставі рекомендацій Інституту національної пам’яті Верховна Рада ухвалить рішення про остаточне перейменування. Кінцевий термін для голосування депутатів – 21 лютого 2016 року.

Демонтаж усіх пам’ятників і меморіальних знаків, як і перейменування вулиць і міст повинні закінчитися в Україні до 21 травня 2016 року.

XS
SM
MD
LG