Доступність посилання

ТОП новини

У США заявили, що зниклих в Іраку американців викрало підтримуване Іраном ополчення


У США урядові джерела заявили у вівторок, що троє американських громадян, які зникли раніше в Іраку, були викрадені місцевим шиїтським ополченням, яке підтримує Іран.

Ця інформація ґрунтується на даних із двох джерел в розвідці Іраку і двох у владі США.

Речник Державного департаменту США Джон Кербі повідомив, що Вашингтон «дуже активно працює з владою Іраку, намагаючись отримати більше інформації» про цей випадок.

«Не буду називати подробиці, але можу сказати, що картина того, що могло статися, стає дещо яснішою», – сказав він.

Інші американські джерела повідомили агентству «Ройтерз», що Вашингтон не має підстав вважати, що Іран був причетний до викрадення, і не вважає, що американців переправили до Ірану.

В Іраку повідомляли, що невідомі нападники викрали трьох американців у п’ятницю, 15 січня, з приватного житла в Багдаді.

Це перші громадяни США, викрадені в Іраку після виведення з країни бойових частин американських військ 2011 року. За повідомленнями, викрадені працювали в компанії, що була підрядником армії США.

Відносини між США й Іраном останніми місяцями загалом поліпшилися після укладення минулого року домовленості про обмеження ядерної програми Тегерана. Наприкінці минулого тижня США разом із Європейським союзом зняли з Ірану накладені через цю програму санкції; на вихідні також відбувся обмін ув’язненими між Іраном і США.

Але паралельно ці відносини зазнали й нового погіршення після того, як минулої осені Іран здійснив випробування балістичних ракет, що, за даними експертів ООН, стали порушенням резолюцій Ради безпеки ООН. Через це США, щойно знявши з Тегерана санкції щодо ядерної програми, відразу ж оголосили нові санкції щодо ракетної програми Ірану. В Тегерані це зустріли різким засудженням.

XS
SM
MD
LG