Доступність посилання

ТОП новини

В’ятрович: зі щита монумента «Батьківщина-мати» демонтують герб СРСР


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович повідомляє, що зі щита монумента «Батьківщина-мати» демонтують герб СРСР.

«Зі щитом, але без совка на ньому. Герб СРСР буде усунено з щита скульптури «Батьківщина-мати», – написав він на своїй сторінці в Facebook.

У липні минулого року меморіальний комплекс «Національний музей історії Великої вітчизняної війни», на території якого розташований цей монумент, перейменували на «Національний музей історії України у Другій світовій війні. Меморіальний комплекс». Рішення про перейменування музею ухвалене на підставі, серед іншого, «законів про декомунізацію».

У квітні минулого року Верховна Рада ухвалила закони, відомі як «закони про декомунізацію» – «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»; «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років»; «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» та «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті». У травні президент України підписав ці закони.

Документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб та визнаються борцями за незалежність України УПА й інші організації.

XS
SM
MD
LG