Доступність посилання

ТОП новини

Лавров після зустрічі з Керрі не згадав про мінські зобов’язання Росії


Джон Керрі (л) і Сергій Лавров (п), Цюріх, 20 січня 2015 року
Джон Керрі (л) і Сергій Лавров (п), Цюріх, 20 січня 2015 року

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров після зустрічі з колегою зі США заявив, що мінські домовленості визначають усі дії, які мають здійснити, «в першу чергу, звичайно, уряд України», але також і «ополченці», як у Росії називають спільні сепаратистсько-російські сили в окупованій частині Донбасу. Про зобов’язання самої Росії він не згадав.

Ці дії мають «через прямий діалог Києва і Донбасу» привести до врегулювання всієї ситуації в комплексі, заявив він після зустрічі у швейцарському Цюріху з державним секретарем США Джоном Керрі.

Зокрема, Лавров заявив, що має «спільне розуміння з американськими колегами» того, що місцеві вибори в тимчасово окупованій частині Донбасу мають відбутися «на підставі узгодженого з Донбасом українського закону, а також має бути «амністія всіх учасників подій на південному сході України».

При цьому, заявивши, що мінські домовленості «не надаються до інтерпретації за своєю суттю», він також стверджував, ніби в них визначена також «послідовність дій».

У Державному департаменті США його речник Джон Кербі повідомив про цю частину зустрічі чільних дипломатів США й Росії коротко: «Щодо України вони обговорили, яким чином прискорити повне виконання Мінських зобов’язань, в тому числі негайну необхідність відновлення режиму припинення вогню та повного доступу спостерігачів ОБСЄ (до всіх об’єктів на тимчасово окупованих територіях Донбасу)». Головною темою переговорів було становище в Сирії.

У кількох узгоджених на переговорах у білоруському Мінську документах, відомих разом як мінські домовленості, серед вимог є й відведення з тимчасово окупованих територій «іноземних» бойовиків і озброєнь. Росія, навпаки, постійно порушує цей пункт, направляючи в цей український регіон усе нові війська й озброєння. Та офіційно Москва стверджує, що «їх там нема», хіба що ніяк не підконтрольні їй окремі «добровольці» з Росії, а походження озброєнь, у тому числі й новітніх російських зразків, ніяк не пояснює. У Росії вже заявляли, що вона не має ніяких зобов’язань за мінськими угодами і не має наміру виконувати їх, бо, мовляв, підписувала їх не як учасник, а лише як «гарант».

У Києві звертають увагу, що питання, які стосуються Донбасу, узгоджують із легітимними представниками регіону, але не з ватажками збройних сепаратистських угруповань, підтримуваних Росією і визнаних в Україні терористичними, які захопили частину регіону збройною силою.

Крім того, за вже ухваленим законом, який іще не набув чинності, непритягнення до кримінальної відповідальності може стосуватися тільки тих учасників подій на сході України, хто не скоїв тяжких злочинів.

Також в Україні звертають увагу, що проведення на тимчасово окупованих територіях місцевих виборів неможливе, поки там перебувають великі кількості військ і озброєнь.

Мінські домовленості, всупереч заявам Росії, містять тільки один пункт, у якого визначена послідовність виконання: повернення Україні контролю за кордоном має початися наступного дня після місцевих виборів і завершитися після здійснення конституційної реформи в Україні.

XS
SM
MD
LG