Доступність посилання

ТОП новини

Україна й Туреччина обговорили «економічну агресію Росії» і деокупацію частин України


Президент України Петро Порошенко (праворуч) і премʼєр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу на зустрічі в Давосі, 20 січня 2015 року
Президент України Петро Порошенко (праворуч) і премʼєр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу на зустрічі в Давосі, 20 січня 2015 року

Президент України Петро Порошенко і прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу обговорили питання, пов'язані з економічною агресією Росії щодо обох країн, повідомила про зустріч двох чільників прес-служба голови української держави.

На думку співрозмовників, введені Росією обмеження є не лише безпідставними, а й такими, що суперечать нормам міжнародного права та зобов'язанням Росії у Світовій організації торгівлі, мовиться в повідомленні про зустріч, що відбулася 20 січня на берегах щорічних зборів Всесвітнього економічного форуму у швейцарському Давосі.

Лідери двох держав також обмінялися думками щодо деокупації Криму та Донбасу. «Прем’єр-міністр Туреччини підтвердив незмінну підтримку його країною суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Співрозмовники погодились із тим, що повернення Криму Україні дозволить не лише відновити законний статус півострова, а й припинити порушення прав людини окупаційною владою, а також його небезпечну мілітаризацію», – повідомила прес-служба.

Порошенко й Давутоглу також відзначили, що перед Україною та Туреччиною, як перед справжніми стратегічними партнерами, стоїть амбітний порядок денний у 2016 році. «У цьому контексті сторони обговорили стан підготовки низки важливих двосторонніх заходів, насамперед, п’ятого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною та Туреччиною, яке відбудеться в Анкарі, а також візиту голови турецького уряду в Україну», – мовиться в повідомленні.

Росія запровадила і проти України, і проти Туреччини низку санкцій. Москва прагне покарати Київ за створення зони вільної торгівлі з Європейським союзом і за приєднання України до санкцій ЄС проти Росії, а Анкару за збиття російського бомбардувальника біля турецько-сирійського кордону – Туреччина заявляє, а інші західні держави підтверджують, що російський літак не реагував на попередження і порушив її повітряний простір, та Росія заперечує це.

Туреччина постійно заявляє, що не визнає претензій Москви на анексію окупованого Росією українського Криму, і виступає за дотримання прав тюркомовного народу кримських татар, які нині порушує у Криму окупаційна російська влада. Але Анкара не стала приєднуватися до західних санкцій проти Росії, накладених через агресію Росії проти України у Криму й на Донбасі.

XS
SM
MD
LG