Доступність посилання

ТОП новини

Тисячі людей протестують у Кишиневі проти призначення уряду


Сутички протестувальників і поліції під парламентом Молдови, Кишинів, 20 січня 2016 року
Сутички протестувальників і поліції під парламентом Молдови, Кишинів, 20 січня 2016 року

Близько семи тисяч людей вийшли на вулиці столиці Молдови Кишинева 21 січня, протестуючи проти новопризначеного уряду Павела Філіпа. Протестувальники вимагають проведення позачергових виборів.

20 січня в Кишиневі демонстранти вривалися на перший поверх будівлі парламенту після того, як законодавчий орган затвердив склад і програму нового проєвропейського уряду, але врешті залишили будівлю.

Сталися сутички з поліцією, внаслідок яких потерпіли десять людей: семеро працівників поліції, двоє демонстрантів, серед них один із їхніх лідерів, і один із депутатів.

Організатором частини демонстрантів виступили проросійські опозиційні групи. Ще частина учасників протесту належала до проєвропейських сил, які вважають, що новий уряд, складений із представників тих самих партій, що й попередній, не зможе покласти край корупції, що була притаманна попереднім урядам.

Учасники протесту в середу закликали президента Молдови Ніколає Тімофті не затверджувати повноваження нового уряду й не приводити його до присяги, бо вважають, що парламент схвалив його незаконно. Але вже поночі президент таки прийняв присягу у членів нового уряду.

20 січня парламент Молдови затвердив новий проєвропейський уряд країни, поклавши край кількамісячній політичній кризі. За уряд, який очолив Павел Філіп, член владної Демократичної партії Молдови, проголосували 57 депутатів із загалом 101.

49-річний Філіп раніше був міністром інформаційних технологій і зв’язку в кількох урядах Молдови, що діяли після 2011 року.

Молдова перебувала у стані політичної кризи з кінця жовтня 2015 року, коли парламент висловив недовіру попередньому проєвропейському урядові на тлі продовження корупційного скандалу ще з 2014 року й масових акцій протесту, роздмухуваних позапарламентською проросійською «Нашою партією».

XS
SM
MD
LG