Доступність посилання

ТОП новини

США знову назвали умовою зняття санкцій із Росії повне виконання мінських угод


Джон Керрі під час виступу в Давосі, 22 січня 2016 року
Джон Керрі під час виступу в Давосі, 22 січня 2016 року

Вашингтон може розглянути можливість зняти санкції, накладені на Росію через агресію на Донбасі, вже цього року, якщо Москва виконає мінські домовленості, повторив відому позицію США державний секретар Джон Керрі.

Виступаючи на щорічних зборах Всесвітнього економічного форуму в Давосі у Швейцарії, він заявив: «Завдяки зусиллям і щирим намірам вирішити проблему з обох боків можливо наступними місяцями досягти виконання мінських домовленостей і дійти до моменту, коли санкції можна буде належним чином після повного виконання угод зняти».

Держсекретар нагадав, що раніше цього тижня в Давосі і він сам, і віце-президент США Джо Байден зустрічалися з президентом України Петром Порошенком і говорили про необхідність повного виконання мінських домовленостей.

Кілька українсько-російських угод, укладених із участю донбаських сепаратистів у Мінську в Білорусі 2014–2015 років і разом відомих як мінські домовленості, вимагають не тільки припинення вогню, відведення важких озброєнь чи обміну полоненими й заручниками, але також встановлення контролю на нині непідконтрольній Києву ділянці українсько-російського кордону з боку ОБСЄ, проведення на тимчасово окупованих територіях місцевих виборів за українським законодавством і під контролем ОБСЄ з подальшим поверненням контролю за кордоном безпосередньо Києву, надання регіонові додаткових місцевих повноважень тощо. Росії, серед іншого, стосується вимога вивести з регіону «іноземні» війська і бойової техніки. Та офіційно Москва стверджує, що «їх там нема», хіба що ніяк не підконтрольні їй окремі «добровольці» з Росії, а походження озброєнь, у тому числі й новітніх російських зразків, ніяк не пояснює. У Росії вже заявляли, що вона не брала на себе ніяких зобов’язань за мінськими угодами і не має наміру виконувати їх, бо, мовляв, підписувала їх не як учасник, а лише як «гарант».

Захід, зокрема, ЄС, а також США й низка інших країн, наклали на Росію кілька пакетів санкцій, і через агресію на сході України, і через окупацію українського Криму. На Заході постійно заявляють, що готові зняти ці санкції, коли будуть ліквідовані їхні причини й відбудеться врегулювання на Донбасі для зняття однієї групи санкцій і деокупація Криму для зняття іншої.

Президент Росії Володимир Путін заявляв раніше цього місяця, що санкції завдають Росії значної шкоди.

XS
SM
MD
LG