Доступність посилання

ТОП новини

Фонд Навального знову подав до суду на Чайку і звернувся в ЄСПЛ з позовом до Росії


Юрій Чайка
Юрій Чайка

У Росії Фонд боротьби з корупцією опозиціонера Олексія Навального знову подав до суду позов про захист честі й гідності до генпрокурора Росії Юрія Чайки. Про це Навальний повідомив у своєму блозі. За його словами, позов подали до Басманного суду Москви, співвідповідачем у ньому зазначена «Нова газета», а до самого документу додається лінгвістична експертиза, згідно з результатами якої, Чайка, назвавши «замовним і брехливим» розслідування ФБК про злочинну діяльність членів своєї сім’ї, зачепив інтереси Навального.

Опозиціонер повідомив, що крім позову в Басманний суд, ФБК звернувся в Європейський суд з прав людини «з позовом проти Росії за порушення права на судовий захист». Борці з корупцією також мають намір звернутися до Конституційного суду Росії з проханням перевірити на відповідність Конституції деякі норми Цивільного процесуального кодексу, посилаючись на які російські суди відхилили попередні позови ФБК до генпрокурора Чайки.

ФБК 1 грудня 2015 року опублікував розслідування, автори якого звинувачують членів сім’ї Юрія Чайки й інших високопоставлених співробітників прокуратури в корупції і побудові бізнесу «на здирництві, відкатах і рейдерстві», а також у зв’язках зі злочинними угрупованнями.

Юрій Чайка назвав це розслідування «брехливим» і заявив, що воно було «замовлене» британським підприємцем Вільямом Браудер, керівником фонду Hermitage Capital, який був одним з ініціаторів ухвалення в США «закону Магнітського». ФБК кілька разів намагався притягнути Чайку до відповідальності за сказані ним слова. Проте кожного разу суд відхиляв позови Фонду.

XS
SM
MD
LG