Доступність посилання

ТОП новини

Джемілєв: російські звинувачення не мають нічого спільного з правом


Національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв
Національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв

Уповноважений президента України у справах кримських татар Мустафа Джемілєв прокоментував порушені щодо нього кримінальні справи і заочний арешт, оголошені окупаційною владою Криму. Він пов’язує ці дії з намірами не пускати його додому.

Про це Джемілєв сказав в інтерв’ю «Голосу Америки».

«Я уважно прочитав цю постанову про порушення справи і взяття мене під варту. Я процитую деякі моменти. «Звинувачується в тому, що зберігав 10 патронів до гвинтівки», – гвинтівка і патрони були придбані в 1996 році, є дозвіл на придбання гвинтівки, це в порядку, а от, виявляється, дозволу на патрони немає. Але в російському та українському законодавствах для придбання патронів окремого дозволу не потрібно – досить показати дозвіл на придбання», –зазначив Джемілєв.

Звинувачення російської «прокуратури» Криму в «незаконному перетині кордону» Джемілєв назвав «параноєю та ідіотизмом».

«Третій момент: «У Джемілєва немає постійного місця проживання в Криму». А де мій дім? Моя родина там живе. Одним словом, нічого спільного з реальністю і з правом там немає. Просто для того, щоб не пустити мене до Криму, додому», – наголосив лідер кримських татар.

«Київський районний суд» Сімферополя виніс рішення про заочний арешт лідера кримських татар, народного депутата України Мустафи Джемілєва. Про це стало відомо 20 січня. Джемілєву інкримінують три статті: незаконний перетин державного кордону Росії, недбале зберігання вогнепальної зброї та незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї.

У МЗС України засудили заочний арест Джемілєва, а голова Верховної Ради Володимир Гройсман назвав це абсурдом і спробою залякати. Деякі правозахисники вважають, що заочний арешт Джемілєва посилить соціальну напруженість на півострові.

Після анексії Криму Росією на початку 2014 року лідерам кримських татар – Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову заборонили в’їзд на півострів терміном на п’ять років.

XS
SM
MD
LG