Доступність посилання

ТОП новини

Суд ЄС скасував замороження активів кількох соратників Януковича


Микола Азаров
Микола Азаров

Суд Європейського союзу скасував рішення Ради ЄС про замороження рахунків екс-прем’єра України Миколи Азарова, його сина Олексія, колишнього першого віце-прем’єра Сергія Арбузова, екс-глави Міністерства палива й енергетики Едуарда Ставицького і народного депутата Сергія Клюєва.

У березні 2014 року ЄС вніс цих п’ятьох соратників екс-президента України Віктора Януковича до «чорного списку» осіб, підозрюваних у розкраданні державних коштів в Україні.

Суд загальної юрисдикції, орган Суду Європейського союзу, у своєму рішенні від 28 січня постановив, що цих осіб внесли до списку виключно на підставі листа від Генеральної прокуратури України. А в цьому листі, як заявили в суді, «немає подробиць, у чому саме полягає відповідальність» цих осіб.

Тому суд вирішив, що замороження активів не відповідає критеріям, і скасував санкції за період від 6 березня 2014 року до 5 березня 2015 року – так повідомляє про рішення прес-служба Суду ЄС.

Прес-служба суду нагадала, що з 6 березня 2015 року Рада ЄС зняла санкції з Олексія Азарова, а щодо Миколи Азарова, Сергія Арбузова, Едуарда Ставицького і Сергія Клюєва продовжила ті первісні санкції ще на рік, до березня 2016-го, з дещо зміненими формулюваннями. Оскільки Азаров-старший, Арбузов і Клюєв оскаржили ті продовжені санкції окремо і розгляд цих їхніх скарг іще триває, проти цих трьох продовжені санкції діють далі до винесення Судом ЄС ухвал у цих справах. Таким чином, проти Ставицького санкції вирішено зняти остаточно.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, Євросоюз має два місяці для оскарження цих рішень у Європейському суді, вищому судовому органі Суду ЄС, але тільки з питань застосування права при винесенні цих рішень.

У лютому 2014 року Азаров та інші високопосадовці втекли з України після масових розстрілів людей на майдані Незалежності в Києві.

Азарова звинувачують у перевищенні влади, що спричинило тяжкі наслідки, привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем. Екс-прем’єр звинувачення на свою адресу відкидає. За останніми даними, він перебуває в Росії.

Народний депутат Сергій Клюєв від червня 2015 року перебуває в розшуку СБУ. У грудні минулого року до Верховної Ради України надійшло подання генерального прокурора України Віктора Шокіна на затримання й арешт народного депутата Сергія Клюєва. За даними прокуратури, подання пов’язане з «незаконними діями Клюєва, спрямованими на незаконне заволодіння «Межигір’ям» та подальше його утримання під час президенства Януковича».

Сергій Арбузов – колишній голова НБУ, колишній перший віце-прем’єр-міністр, виконувач обов’язків прем’єр-міністра (протягом місяця – до 27 лютого 2014 року). Під час подій Євромайдану зник з України. З 22 квітня 2014 року – в розшуку МВС як підозрюваний за статтею 191, частиною 5 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою).

Едуарда Ставицького оголосили в розшук за звинуваченням у привласненні, розтраті майна або заволодінні його шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах.

XS
SM
MD
LG