Доступність посилання

ТОП новини

Інститут національної пам’яті передав військовим історичні плакати


Історики передали військовим просвітницькі плакати (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Історики передали військовим просвітницькі плакати (відео)

У переддень річниці бою під Крутами історики у Києві передали військовим плакати, зроблені у рамках проекту «Воїни. Історія українського війська». Як передає кореспондент Радіо Свобода, 24 фотографії-реконструкції демонструють розвиток українського війська, починаючи від часів Давньої Русі до нинішніх бойових дій на Донбасі.

Світлини супроводжуються інформацією про військові підрозділи певного часу, зокрема про козацьке військо, українських січових стрільців, воїнів УПА.

Зйомки проходили минулого року за участю кількох десятків реконструкторів з Києва, Львова, Кам’янець-Подільського та інших міст.

«В рамках модернізації, якої зазнає українська армія, дуже важливо, щоб сучасні військовослужбовці ЗСУ розуміли, що вони є спадкоємцями доволі великої військової історії України. Українці, справді, здатні чинити спротив і творити військові формування. Зараз проявилося те, що десятки і сотні років замовчувалося – спочатку російською імперською пропагандою, потім радянською пропагандою – характер українців як народу-воїна. Українці були здатні створювати свої війська, навіть в той момент, коли не мали своєї держави», – розповів директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Наклад у 10 тисяч комплектів передадуть у військові частини по всій Україні. У ЗСУ зазначають: такі проекти важливі для військово-патріотичного виховання військовослужбовців.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції в сучасній Чернігівські області за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько 400 осіб, тривав 5 годин. 27 юнаків потрапили після бою в полон до більшовиків та були страчені.

У березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди та з поверненням уряду УНР до Києва, Центральна Рада вирішила урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Щороку по Україні урочисто вшановують пам'ять Героїв Крут.

XS
SM
MD
LG