Доступність посилання

ТОП новини

Росія продовжує порушувати права людини на тимчасово окупованих територіях України – МЗС


©Shutterstock
©Shutterstock

Україна глибоко стурбована продовженням порушень Російською Федерацією прав і основоположних свобод людини на тимчасово окупованих Росією територіях Криму та в окремих районах Донецької й Луганської областей. Про це йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства у п’ятницю.

«Звіти і доповіді міжнародних організацій та правозахисних інституцій одностайно фіксують масове переслідування з боку окупаційних структур Росії етнічних українців та корінного кримськотатарського населення Автономної республіки Крим за політичними і національними мотивами, вчинення актів насильства, залякування, обмеження їх права на свободу думки, совісті і релігії та права на свободу мирних зібрань та асоціацій», – йдеться в повідомленні.

Українські дипломати наголошують на тому, що «злочинні дії окупаційної влади Російської Федерації мають стати предметом особливої уваги міжнародної спільноти».

В МЗС наполягають також на тому, що міжнародним правозахисникам Росія має надати безперешкодний доступ на окуповану територію.

«Україна закликає міжнародне співтовариство об’єднати зусилля та вимагати від Російської Федерації припинення незаконних дії на суверенній території України, відмовитися від практики розпалювання міжетнічної ворожнечі, ксенофобських та расистських настроїв, політично вмотивованих переслідувань дисидентів та громадських активістів», – йдеться у заяві МЗС.

Російська сторона поки що не відреагувала на офіційну заяву українського МЗС.

У нещодавно оприлюдненому звіті міжнародної неурядової організації «Freedom House» йдеться про те, що минулий рік був складним для дисидентів у Криму, зокрема кримськотатарської громади, а також для незалежних медіа-організацій та громадських активістів. «Freedom House» означив стан політичних прав і громадянських свобод в окупованому Криму як «невільний».

Росія анексувала український Крим на початку 2014 року.

XS
SM
MD
LG