Доступність посилання

ТОП новини

Активісти ВО «Свобода» та «Правого сектору» провели у Києві акцію до дня пам’яті Героїв Крут


Київ, 29 січня 2016 року
Київ, 29 січня 2016 року

У п’ятницю, 29 січня, активісти ВО «Свобода» провели у Києві смолоскипову ходу до дня вшанування Героїв Крут. Кількасот активістів рушили ходою від станції метро «Арсенальна» до алеї Героїв Крут і церкви на Аскольдовій могилі, де поховані бійці.

До акції долучились також представники «Правого сектору», однак збір активістів був у парку імені Шевченка. Як повідомив кореспондентові Радіо Свобода спікер «Правого сектору» Олексій Бик, акцію вшанування Героїв Крут вирішили пов’язати з закликами до звільнення «політичних в’язнів» в Україні.

Київ, 29 січня 2016 року
Київ, 29 січня 2016 року

В столичній поліції повідомили, що біля будівлі Адміністрації президента на вулиці Банковій активісти хотіли запалити шини, проте їхнім діям запобігли правоохоронці.

«Грубих порушень правопорядку не зафіксовано», – заявили в поліції, додавши, що до забезпечення правопорядку, крім поліції, залучили також військових Нацгвардії.

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції в сучасній Чернігівській області за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном із київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько 400 осіб, тривав 5 годин. 27 юнаків потрапили після бою в полон до більшовиків та були страчені.

У березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди та з поверненням уряду УНР до Києва, Центральна Рада вирішила урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Щороку по Україні урочисто вшановують пам'ять Героїв Крут.

XS
SM
MD
LG