Доступність посилання

ТОП новини

У Німеччині високо оцінили правоохоронців, що викрили неправду зі «зґвалтуванням 13-літньої»


Одне з повідомлень російських засобів інформації про вигадане зґвалтування
Одне з повідомлень російських засобів інформації про вигадане зґвалтування

Міністр внутрішніх справ федеральної землі Берлін у Німеччині Франк Генкель високо оцінив у п’ятницю професіоналізм правоохоронців, із яким вони провели слідство й викрили неправду з приводу заяв про нібито викрадення і зґвалтування мігрантами 13-річної дівчинки з російськомовної родини, які активно розбурхували російські засоби інформації.

«Останні події чітко викрили пропаганду, яка була пов’язана з цією справою протягом останніх кількох днів», – заявив він і додав: Німеччина – держава, що заснована на принципі верховенства права, і ніякий тиск іззовні не змінить її конституційних засад.

Раніше у п’ятницю, 29 січня, речник прокуратури Берліна Мартін Штельтнер заявив Радіо Свобода, що правоохоронцям із самого початку було ясно, що заяви про нібито викрадення і зґвалтування мігрантами 13-річної дівчинки з російськомовної емігрантської родини не могли бути правдою.

Він підтвердив повідомлення прокуратури, що в перебігу свого 30-годинного зникнення дівчинка перебувала у квартирі свого 19-річного приятеля, вочевидь із метою уникнути конфлікту з батьками через проблеми у школі.

За даними правоохоронців, немає ніяких свідчень про те, що в той час між дівчиною і хлопцем могли бути сексуальні контакти, і ніяких звинувачень проти нього не висували, він є у справі свідком.

Днями Штельтнер уже повідомляв Радіо Свобода, що медичне обстеження дівчинки виключило версію про зґвалтування, хоча підтвердило, що вона мала сексуальні контакти ще до свого зникнення – вочевидь, добровільні. Але, оскільки такі дії щодо осіб віком до 14 років у Німеччині є кримінальним злочином, у зв’язку з цим висунули звинувачення в сексуальних зловживаннях щодо дитини двом іншим чоловікам, яких підозрюють у цьому.

При цьому речник прокуратури наголосив, що жоден із цих чоловіків не є недавнім мігрантом: один із них громадянин Німеччини, інший – громадянин Туреччини, що постійно живе в Німеччині.

Скандал спалахнув по тому, як російський державний телевізійний «Перший канал», а слідом за ним інші російські засоби інформації почали раніше цього місяця розкручувати історію про те, як 13-літня дівчинка з «російськомовної родини» в Берліні зникла на 30 годин, а потім заявила, що її викрали і зґвалтували мігранти «південного» вигляду. Як заявив тоді кореспондент телеканалу, ситуація з біженцями в Німеччині вийшла з-під контролю, а сама країна перебуває на межі колапсу. У зв’язку з такими заявами кореспондента російського телеканалу на нього в Берліні подали до суду через розпалювання ворожнечі. А Берлін закликав Росію не політизувати справу після того, як у Москві припустили, що влада Німеччини «може приховувати дійсність».

XS
SM
MD
LG