Доступність посилання

ТОП новини

Місія Ради Європи зустрілася з проукраїнськими активістами в Криму – Кузьмін


Леонід Кузьмін, архівне фото
Леонід Кузьмін, архівне фото

Один з організаторів в Криму Українського культурного центру Леонід Кузьмін повідомляє про зустріч представників місії Ради Європи, яка зараз перебуває на півострові, з активістами центру.

«Сьогодні відбулася зустріч представників Українського культурного центру зі спеціальним представником генерального секретаря Ради Європи з прав людини в Криму Жераром Штудманом та представниками моніторингової групи. Під час зустрічі постарався донести до представників Ради Європи витіснення української мови зі шкіл півострова, збереження української культури в Криму, закриття дитячої театральної студії «Світанок» у Сімферополі, відсутність україномовних друкованих видань», – повідомив Кузьмін на своїй сторінці в Facebook.

«Також розповів про конкретні порушення прав кримських українців і проблеми мирних зібрань в Криму», – додав він.

30 січня місія Ради Європи також провела зустріч з представниками Меджлісу кримських татар у Сімферополі. Напередодні іноземна делегація зустрічалася з російським прокурором Криму, повідомлялося про візит глави місії в СІЗО Сімферополя до заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, який є фігурантом «справи 26 лютого». Цього тижня місія відвідала одну з кримських шкіл.

Делегація Ради Європи з чотирьох осіб на чолі зі швейцарським дипломатом, послом Жераром Штудманом прибула до Криму 25 січня. Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що він вирішив направити делегацію до Криму для оцінки ситуації з правами людини на півострові.

Спостерігачі Ради Європи стали першими представниками міжнародних організацій, які отримали доступ до Криму за останні півтора року, відколи Крим анексований Росією.

На початку травня 2015 року в Криму група кримчан, громадян України, створили Український культурний центр. Організатори наголошують, що центр не збирається займатися політичною діяльністю. У своїй роботі вони мають намір зосередитися на збереженні та розвитку культури, освіти та вивченні історії. Активістів центру не раз затримували російські силовики в Криму. Деяких активістів судили за проукраїнську символіку на акції в Сімферополі на честь дня народження українського поета і письменника Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG