Доступність посилання

ТОП новини

У Росії знову заперечили порушення її літаком повітряного простору Туреччини


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Міністерстві оборони Росії знову заперечили, що російський бойовий літак порушив минулої п’ятниці, 29 січня, повітряний простір Туреччини.

Ці твердження Туреччини «не підтверджені ніякими фактичними даними і є свідомою провокацією», заявив речник Міноборони Ігор Конашенков.

За його словами, «істерія», розгорнута навколо порушення турецькою стороною, не лише є «голослівною пропагандою», а й має чіткі ознаки «спланованої провокації», а всі об’єктивні дані про цей інцидент, на які посилається Туреччина, «насправді існують тільки у фантазії авторів цього «вкидання».

У неділю, 31 січня, Туреччина висловила задоволення у зв’язку з підтримкою, яку вона отримала від союзу НАТО після того, як російський бойовий літак укотре порушив її повітряний простір.

Як заявив прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу, важливо, що Північноатлантичний союз вийшов на перший план, виступивши з заявою про те, що будь-яке порушення повітряного простору Туреччини є порушенням повітряного простору НАТО і буде розцінюватися відповідним чином.

Туреччина повідомила, що російський багатофункціональний винищувач-бомбардувальник Су-34 порушив 29 січня її повітряний простір попри те, що пілота літака кілька разів попереджали не тільки англійською, а й російською мовами. Факт цього порушення підтвердили союз НАТО і окремо США. Росія вже заперечувала його, як і інші такі порушення, скоєні раніше.

Майже два місяці тому в перебігу попереднього такого порушення повітряного простору Туреччини, яке теж підтвердили її західні партнери і заперечила Росія, турецькі винищувачі збили російський бомбардувальник-порушник. Це призвело до різкого погіршення й загострення відносин між Москвою й Анкарою. Зокрема, Росія наклала на Туреччину низку односторонніх санкцій.

XS
SM
MD
LG