Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС високо оцінили голосування про конституційні зміни щодо правосуддя в Україні


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Європейському союзі високо оцінили у вівторок те, що Верховна Рада попередньо схвалила законопроект про зміни до Конституції щодо реформи правосуддя.

Це важливий крок до зміцнення судової системи, поліпшення її ефективності, збереження її незалежності і неупередженості і боротьби з корупцією, мовиться в заяві речників Європейської служби зовнішніх дій.

Євросоюз очікує на швидке остаточне ухвалення цих змін, заявили в дипломатичній службі ЄС.

У заяві звернули увагу на те, що процес розгляду цих змін відбувся з участю всіх політичних і суспільних сил, громадянського суспільства й експертів. Особливо схвально зазначили те, що влада України звернулася за оцінкою до Венеційської комісії і врахувала більшість її рекомендацій.

«Реформування системи правосуддя відповідно до європейських стандартів є давнім зобов’язанням України, і воно стане внеском у зміцнення верховенства права. Воно також є однією з головних передумов успіху політичних та економічних реформ, що тривають в Україні. Це має засадниче значення для українського народу», – мовиться в заяві.

Раніше у вівторок, 2 лютого, Верховна Рада України попередньо схвалила допрацьований президентський законопроект про зміни до Конституції в частині правосуддя. Президент України Петро Порошенко заявив, що це рішення є «дуже важливим кроком до побудови незалежної системи правосуддя». Він висловив сподівання, що остаточне затвердження цього законопроекту відбудеться вже в найближчі місяці. «Це дасть можливість зробити декілька важливих кроків – зняти суддівську недоторканність, ту парасольку, яка закривала суддів від справедливого покарання за корупцію, а також забезпечити незалежну систему тестування, яка дозволить значним чином оновити суддівський корпус, зробити перезавантаження суддівської системи, але в чіткій відповідності з тими правилами і нормами, які існують к Європі», – наголосив Порошенко. «Це є значним українським подальшим кроком у комплексних реформах для подолання корупції в нашій державі. Без справедливого, чесного і незалежного суду про боротьбу з корупцією буде дуже важко говорити», – додав президент.

Законопроект, серед іншого, зберігає за Верховною Радою право відправляти у відставку генпрокурора. Серед фундаментальних змін, закладених у положеннях проекту, – те, що розвиток кар’єри суддів та питання звільнення суддів більше не залежатимуть від Верховної Ради і президента. Ці повноваження покладаються на Вищу раду правосуддя – реформовану Вищу раду юстиції, а президент лише затверджуватиме ці призначення своїм указом. Реформа судової системи передбачає також зміну вимог до кандидатів на посаду судді: вік не менше ніж 30 років і щонайменше 5 років правничого стажу. Судді, які бажають продовжити свою роботу на посаді, повинні будуть пройти оцінювання за критеріями компетентності, доброчесності і дотримання професійної етики. Крім того, зміни передбачають, що перед призначенням на посаду судді рік навчатимуться у Національній школі суддів України.

XS
SM
MD
LG