Доступність посилання

ТОП новини

У США підтвердили перший випадок захворювання на гарячку зіка


Працівники охорони здоров’я у Сполучених Штатах Америки заявили у вівторок, що у штаті Техас підтверджений перший у США випадок захворювання на хворобу, спричинену вірусом зіка.

За повідомленням, хворий заразився внаслідок статевого контакту з хворою особою, що повернулася з іншої країни, де вірус зіка вже наявний.

У понеділок, 1 лютого, Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила спалах хвороби, спричиненої вірусом зіка, надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я міжнародного масштабу.

Останніми днями хвороба особливо швидко поширюється у Бразилії, де в серпні мають відбутися Олімпійські ігри і де ця хвороба вже, як вважають, спричинила тисячі вроджених дефектів.

Вірус зіка переносять комари кількох видів роду Aedes, які також передають і низку інших небезпечних для людини хвороб. Але він передається й безпосередньо від людини до людини.

Гарячка зіка, спричинена цим вірусом, сама по собі не становить значної небезпеки і викликає у хворих незначне підвищення температури й погіршене самопочуття, легкий біль у голові, м’язах та суглобах, а також висипи на шкірі і проходить за кілька днів чи за тиждень. Але ця хвороба може спричинити мікроцефалію та пошкодження мозку новонароджених дітей, якщо на неї перехворіє вагітна жінка. Припускають і її можливий зразок із іншими неврологічними ускладненнями.

При цьому в регіонах, уражених цим вірусом уперше, в населення немає до нього імунітету; також проти захворювання не існує щеплень і ліків та швидких діагностичних тестів на цей вірус.

Вірус був уперше виявлений в Африці в мавп, нечасті зараження ним людини були зафіксовані в низці країн Африки й Азії; після 2007 року він з’явився і в інших частинах світу, зокрема, останнім часом швидко поширюється в Центральній і Латинській Америці. За прогнозами ВООЗ, у цьому регіоні протягом наступного року на хворобу зіка може захворіти від 3 до 4 мільйонів людей.

XS
SM
MD
LG