Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес США хоче обмежити право президента скасовувати санкції щодо Ірану


Президент США Барак Обама
Президент США Барак Обама

Палата представників Конгресу США 2 лютого схвалила законопроект, запропонований Республіканською партією, який має на меті заборонити президентові США скасовувати санкції щодо Ірану. За документ у вівторок проголосували 246 конгресменів, 181 – висловився проти.

Законопроект, зокрема, пропонує обмежити право Білого дому знімати вже накладені санкції щодо іранських фізичних осіб та фінансових інститутів, поки президент не засвідчить у Конгресі, що вони не були залучені до ракетної програми Ірану чи терористичної діяльності.

У разі, якщо законопроект такого ж змісту схвалить і Сенат Конгресу США, документ піде на підпис до президента Барака Обами. В Білому домі вже дали знати, що президент застосує до нього право вето, бо, як вважає Обама, такий закон зірвав би ядерну домовленість із Іраном.

Тим часом результати голосування в Палаті представників, де голоси поділилися за партійною ознакою, свідчать, що в Конгресі не набереться двох третин голосів в обох палатах, щоб подолати це вето.

Автори законопроекту мали на меті домогтися, щоб Вашингтон не скасував своїх санкцій проти Ірану через його ракетну програму після того, як були скасовані санкції через ядерну програму.

Про скасування санкцій, пов’язаних із іранською ядерною програмою, США, а також ЄС оголосили в ніч на 17 січня – після оприлюднення звіту МАГАТЕ про виконання Тегераном умов укладеної в липні 2015 року угоди зі світовими державами.

Тим часом 17 січня Вашингтон оголосив про запровадження нових санкцій щодо іранських компаній та осіб, пов’язаних із ракетною програмою Ірану, які додаються до раніше накладених санкцій через програму Тегерана щодо створення балістичних ракет.

XS
SM
MD
LG