Доступність посилання

ТОП новини

Росія встановила новий рекорд у видобутку нафти – попри заяви про потребу скорочення


Видобуток нафти в Росії в січні 2016 року досяг нового рекорду за весь пострадянський час – попри нові заяви російських чиновників про потребу скоординованого між членами і нечленами ОПЕК скорочення видобутку сировини з метою стабілізації ринку.

Голова найбільшого російського виробника нафти, компанії «Роснєфть» Ігор Сечин зустрівся в Москві з міністром нафти Венесуели Еулоджіо дель Піньйо. За підсумками цієї зустрічі Сечин сказав, що сторони обговорювали можливі спільні зусилля для стабілізації світових ринків нафти.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак мав зустріч із Піньйо з аналогічним порядком денним ще 1 лютого. Два міністри виступили на користь якнайшвидших консультацій між членами і нечленами ОПЕК, щоб підтримати ціну нафти.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров під час свого турне на Близькому Сході також заявив, що Москва відкрита для координації з членами нафтового картеля і країнами поза ним для зменшення виробництва та зростання цін.

На відміну від минулого тижня, цього разу світові ринки кволо відреагували на словесні інтервенції російських та венесуельських чиновників.

Різке зниження котирувань було зафіксовано на провідних біржах у Нью-Йорку та Лондоні 1 і 2 лютого. Ціна американського еталонного сорту WTI наприкінці торгів 2 лютого опускалася нижче 30 доларів за барель, удень 3 лютого котирування є дещо вищими за цю позначку. Барель Brent, до якого з приблизно 10-відсотковим дисконтом прив’язана ціна російського сорту Urals, оцінюється на рівні понад 33 долари.

Від літа 2014 року, коли барель Brent стабільно котирувався на рівні понад 100 доларів, нафта втратила понад дві третини своєї ціни.

XS
SM
MD
LG