Доступність посилання

ТОП новини

Засновник WikiLeaks оголосив про наміри здатися британській поліції


Джуліан Ассанж під час телеінтерв’ю французькому телеканалу TF1, червень 2015 року
Джуліан Ассанж під час телеінтерв’ю французькому телеканалу TF1, червень 2015 року

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж має намір 5 лютого здатися британської поліції. Це станеться, якщо робоча група ООН у справах незаконного позбавлення волі відмовиться підтримати його скаргу на незаконне переслідування. Ассанж опубілковал свою заяву на сторінці WikiLeaks у мережі мікроблогів Twitter.

У серпні 2015 року прокуратура Швеції зняла з Ассанжа частину звинувачень через закінчення терміну давності. Зокрема, йому більше не інкримінують три звинувачення з чотирьох в скоєнні злочинів сексуального характеру – домаганні та примушуванні до статевого зв’язку.

Ці події, за версією слідства, відбулися в серпні 2010 року. Звинувачення на адресу Ассанжа були висунуті жителькою Стокгольма, в квартирі якої засновник Wikileaks жив п’ять років тому. Згідно із законом, такі звинувачення знімаються після закінчення п’ятирічного терміну.

Термін давності четвертого звинувачення проти Ассанжа в більш тяжкому злочині, зґвалтуванні, висунуте ще однієї жителькою Стокгольма, закінчується в серпні 2020 року.

Нині Джуліан Ассанж переховується від правосуддя на території посольства Еквадору в Лондоні.

XS
SM
MD
LG