Доступність посилання

ТОП новини

Документальний фільм про анексію Криму покажуть на Берлінському міжнародному кінофестивалі


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Перший український документальний фільм про анексію Криму покажуть на Берлінському міжнародному кінофестивалі (Берлінале) з 11 по 21 лютого в рамках українського Film Corner. Прем’єрний показ в Україні стартує 14 березня. Про це йдеться в прес-релізі творчого об’єднання Babylon’13, кінодокументалісти якого є творцями фільму.

У стрічці зібрані унікальні документальні кадри, а також історії моряків, льотчиків, десантників і морських піхотинців, які були учасниками подій лютого – березня 2014 року.

«Цей фільм – історія офіцерів, солдатів і матросів, які під час захоплення Криму не змінили своєї присяги на вірність народу України. Продовжуючи виконання своїх військових обов’язків на землі, морі і в повітрі, безпосередні учасники розповідають про вторгнення і анексію українського Криму», – йдеться в анотації до фільму.

Зараз фільм є на стадії виробництва.

У Києві прем’єра фільму відбудеться 14 березня, в Маріуполі – 16 березня, в Дніпропетровську –17, в Херсоні – 21, в Миколаєві – 22 і в Одесі – 23 березня.

Картина також увійшла в «Каталог українських фільмів 2015 – 2016 років», який поширюється на кіноринках найбільших міжнародних фестивалів Європи.

У лютому 2014 невідомі озброєні люди, яких називали «зеленими чоловічками», захопили головні державні установи Автономної Республіки Крим і підняли російський прапор. Крім того, «зелені чоловічки», яких також називали «ввічливими людьми», блокували українські військові частини.

16 березня 2014 на території Криму і міста Севастополя відбувся так званий референдум про статус півострова, за результатами якого Росія заявила про включення Криму до свого складу.

Пізніше президент Росії Володимир Путін зізнався, що «зелені чоловічки» – російські військові.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу застосували низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості»

XS
SM
MD
LG