Доступність посилання

ТОП новини

МЗС занепокоєне рішенням суду в Росії продовжити арешт українця Литвинова до серпня


Міністерство закордонних справ висловлює глибоке занепокоєння рішенням російського суду продовжити строк тримання під вартою громадянина України Сергія Литвинова до серпня.

«При винесенні рішення судом не були взяті до уваги ані зібрані захистом докази, що підтверджують непричетність Литвинова до інкримінованих йому дій, ані клопотання захисту про зміну підсудному запобіжного заходу на домашній арешт. Суд відкрито проігнорував клопотання Литвинова не залучати державного адвоката та ввів у справу адвоката за призначенням, намагаючись у такий спосіб створити додаткові важелі впливу під час подальшого розгляду справи по суті», – йдеться у заяві дипломатичного відомства України.

У МЗС наголошують, що особливе занепокоєння викликає інформація про «застосування до Литвинова в ході слідства психологічного тиску та тортур з метою отримання необхідних свідчень».

У відомстві вимагають від російської сторони припинити політичне переслідування українця і забезпечити його негайне звільнення.

У травні минулого року правозахисники заявляли, що щонайменше 11 українців, серед яких і Литвинов, залишаються ув’язненими в Росії з політичних мотивів.

Як повідомляв адвокат українця Віктор Паршуткін, селянина з Луганщини Сергія Литвинова, який ніколи не брав до рук зброї і мав проблеми з розумово-психічним розвитком, арештували в Росії влітку 2014 року і звинуватили в розстрілі 39 людей, які, за версією слідства, відмовилися вступити в лави добровольців української армії, зґвалтуванні та вбивстві 8 жінок та 12-річної дівчинки. Але батальйон «Дніпро-1», участь у якому приписує Литвинову Слідчий комітет Росії, ніколи не діяв у тому районі, та й такого бійця в ньому ніколи не було. Згодом проти українця висунули інше звинувачення, в розбої.

У грудні минуло року у Росії припинили одну зі справ проти громадянина України Сергія Литвинова, раніше обвинуваченого в убивстві майже 40 осіб у перебігу боїв на Донбасі.

Наприкінці грудня 2015 року щодо Литвинова затвердили обвинувальний акт за частиною 3 статті 162 Кримінального кодексу Російської Федерації (розбій, до 12 років).

XS
SM
MD
LG