Доступність посилання

ТОП новини

Верховний суд очікує оголошення конкурсу і заміщення 12 вакантних посад – Романюк


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховний суд України очікує від Вищої кваліфікаційної комісії суддів на оголошення конкурсу і заміщення 12 вакантних посад суддів.

«Відповідно до закону, чисельна кількість штату суду – 48 осіб. Фактично на сьогоднішній день із 39 наявних суддів здійснювати правосуддя мають право лише 36. Ми очікуємо, коли Вища кваліфікаційна комісія оголосить конкурс і публічно зробить добір претендентів на посади суддів Верховного суду. Крім цього, до кінця 2016 року ще двом суддям Верховного суду виповниться 65 років. Тобто наші ряди ще більше порідіють», – сказав голова ВСУ Ярослав Романюк.

Загалом у 2015 році українці звертались до Верховного суду у 10 разів більше, ніж у 2014 році.

«У 2015 році на розгляд ВСУ надійшло 11 814 заяв про перегляд судових рішень. Втім, допущено до провадження та винесено ухвалу у 11,9% з цієї кількості справ», – відзвітував Романюк.

Серед важливих справ, які розглядав ВСУ у 2015 році, Ярослав Романюк назвав: звернення до КСУ щодо відповідності Конституції норми закону про оподаткування пенсій, закону про гарантування вкладів фізичних осіб, повернення профспілкового майна та повернення у державну власність 14 гектарів землі у місті Буча.

12 лютого 2015 року Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення права на справедливий суд», що набрав чинності 28 березня, документ передбачає ще дві підстави перегляду судових рішень Верховним судом. Разом з тим за Верховним судом збережено право самостійно вирішувати питання про допуск справи до провадження.

Підставами для перегляду ВСУ судових рішень є, серед іншого, неоднакове застосування судом чи судами касаційної інстанції одних і тих самих норм законодавства, що спричинило ухвалення різних за змістом рішень.

Своє рішення Верховний суд повиненопублікувати на офіційному сайті не пізніше ніж через 15 днів після його ухвалення.

XS
SM
MD
LG