Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники звинуватили сирійські й російські сили у використанні касетних бомб


Російський бомбардувальник Су-24 на авіабазі Хмеймім у Сирії, озброєний касетними авіабомбами, фото російського пропагандистського агентства «Спутнік», 3 жовтня 2015 року
Російський бомбардувальник Су-24 на авіабазі Хмеймім у Сирії, озброєний касетними авіабомбами, фото російського пропагандистського агентства «Спутнік», 3 жовтня 2015 року

Правозахисники звинуватили сили спільної операції сирійських урядових і російських військ у Сирії у використанні касетних боєприпасів, що заборонені в більшості країн світу.

Як заявила організація Human Rights Watch, касетні боєприпаси були використані не менш як у 14 атаках у п’яти провінціях Сирії тільки за час від 26 січня. Внаслідок цих атак загинули не менш як 37 цивільних людей, із них шість жінок і дев’ять дітей, іще десятки були поранені, мовиться в доповіді правозахисників.

Серед таких атак був повітряний удар по польовій лікарні в місті Анадан на півночі Сирії 27 січня, заявили правозахисники.

Зростання інтенсивності використання касетних боєприпасів відбувається в Сирії в контексті посилення російських і сирійських урядових ударів із метою захопити контроль за стратегічно важливою територією у провінціях Алеппо, Дамаск, Ідліб, Хомс і Хама, мовиться у звіті.

Ці дані, кажуть правозахисники, ґрунтуються на свідченнях очевидців, документах лікарів і даних від журналістів.

Організація закликала Сирію й Росію не використовувати касетні боєприпаси.

Росія заперечує, що використовує в Сирії касетні боєприпаси, хоча російські пропагандистські телеканали й агентства самі показували в ефірі чи на своїх фото касетні бомби під крилами російських бомбардувальників у Сирії.

Касетні боєприпаси, що містять у своїх касетах десятки чи сотні малих вибухових зарядів, розкидають ці заряди на великій площі, і вони невибірково вражають усіх, хто там опиниться. Крім того, частина цих малих зарядів не вибухає і потім становить особливу небезпеку для цивільного населення після кінця бойових дій. Через це 108 країн світу підписали конвенцію про заборону таких боєприпасів, із них 98 уже ратифікували її чи приєдналися до неї. Ні Росія, ні Сирія не є сторонами цієї конвенції.

XS
SM
MD
LG