Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Песков відмовився говорити про чеченських спецпризначенців у Сирії


Рамзан Кадиров, архівні фото
Рамзан Кадиров, архівні фото

Речник президента Росії Дмитро Песков відмовився коментувати заяви голови Чечні Рамзана Кадирова про те, що в Сирії діють агенти чеченських сил спеціального призначення. За словами речника, в питаннях російської воєнної операції в Сирії треба орієнтуватися на заяви Міністерства оборони Росії.

За словами Пескова, треба говорити не про чеченських спецпризначенців у Сирії, а про російські федеральні підрозділи. Але він не став ні підтверджувати, ні заперечувати, що такі підрозділи можуть брати участь у наземних операціях у Сирії, знову пославшись на Міноборони.

Офіційна позиція Москви, з якою виступав і президент Росії Володимир Путін, – що Росія здійснює в Сирії тільки повітряні авіаційні й ракетні удари, і «ні про які наземні операції немає і не може бути й мови».

Водночас Рамзан Кадиров, виступаючи на головному державному телеканалі «Росія-1», заявив, що бійці чеченських сил спецпризначення діють у Сирії як агенти розвідки в лавах екстремістського угруповання «Ісламська держава». За його словами, саме завдяки цій агентурній діяльності, що збирає інформацію про «структуру й чисельність» формувань ісламістів, російська авіація «успішно знищує терористичні бази».

За офіційними російськими даними ще на середину листопада 2015 року, в лавах угруповання «Ісламська держава» чи інших ісламістських груп у Сирії й Іраку на той час чи раніше брали участь приблизно 2 тисячі 700 громадян Росії, головно з переважно мусульманських за вірою регіонів країни, таких, як Чечня.

Росія восени минулого, 2015 року втрутилася у громадянську війну в Сирії на боці влади президента Башара аль-Асада, якій уже відмовили в легітимності більшість західних і арабських країн. Офіційно метою повітряних ударів Росії в Сирії мали бути позиції екстремістського угруповання «Ісламська держава». Насправді, як випливає і з повідомлень на місцях, і з матеріалів, що їх оприлюднює саме Міністерство оборони Росії, більшість ударів цілять по територіях, які контролюють інші супротивники влади Асада, зокрема й ті, що мають підтримку Заходу й арабського світу. При цьому цілями російських ударів часто стають об’єкти цивільної інфраструктури, внаслідок них гинуть цивільні мешканці.

XS
SM
MD
LG