Доступність посилання

ТОП новини

НАТО планує в Сирії авіарадарне спостереження


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Російські авіаудари в Сирії зводять нанівець мирні зусилля коаліції і збільшують наплив біженців, тому НАТО розглядає своє втручання до конфлікту, заявив генсекретар альянсу Єнс Столтенберґ.

За його слвоами, на зустрічі міністрів оборони країн-союзниць, що відбудеться 10 і 11 лютого, плануватимуть направити на територію конфлікту в Сирії літаки AWAKS.

«Інтенсивні авіаудари Росії здебільшого по силах поміркованої опозиції заважають зусиллям коаліції, де залучені країни-союзниці НАТО. Вони женуть десятки тисяч біженців до турецького кордону. Це робить і без того безнадійну гуманітарну кризу ще безнадійнішою», – заявив Столтенберґ, додавши, що на зустрічі міністрів оборони НАТО буде спланована місія радарної повітряно-попереджувальної розвідки в Сирії за допомогою літаків AWAKS, як це запропонували США.

У США напередодні заявили, що дії Росії в Сирії заважають деескалації конфлікту, заважають доступу гуманітарної допомоги і провокують ще більший наплив біженців до Туреччини і країн Заходу.

Голова Європейської ради Дональд Туск зі свого боку заявив, що дії Росії в Сирії значно погіршують ситуацію. «Прямим наслідком російської військової кампанії є те, що кривавий режим Асада відвойовує нові території у помірної сирійської опозиції, та призводить до того, що нові тисячі біженців тікають в бік Туреччини та Європи», – сказав Туск.

Росія почала авіаудари в Сирії 30 вересня, допомагаючи урядовим силам відновити контроль над деякими територіями, захопленими екстремістськими групами й іншими опозиційними до сирійської влади повстанцями у центрі і на заході Сирії.

XS
SM
MD
LG