Доступність посилання

ТОП новини

Через дії Росії НАТО планує перейти на нові засади військового стримування – Лют


©Shutterstock
©Shutterstock

З огляду на нові виклики безпеці європейського континенту, НАТО планує ухвалити сучасний рамковий документ із оновленими засадами щодо воєнного стримування та оборони. Про це в Брюсселі у штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу повідомив Дуґлас Лют, постійний представник США при НАТО.

Документ готуються ухвалити міністри оборони країн-союзниць, які зберуться на засідання в Брюсселі 10-11 лютого.

«Цей документ назватиметься «сучасне стримування» або «стримування у 21 столітті», – пояснив американський дипломат.

Йтиметься про осучаснення звичайних збройних сил як на рівні НАТО, так і на національних рівнях, переорганізацію й розташування на східних кордонах альянсу сил швидкого реагування, ефективну кібернетичну безпеку та адаптацію ядерного компоненту стримування.

Причиною цього стала ціла низка порушень Росією територіального суверенітету держав та інших порушень міжнародних законів, додає Лют.

«Чи це російські бомбардувальники вздовж турецьких кордонів, чи це Крим, чи Донбас, чи Грузія 2011-го року... Все це – цілий набір порушень Росією найбільш засадничих міжнародних норм, якими є територіальний суверенітет і повага до національних кордонів. Чи несе це нам ризики? Так, і цей ризик примушує НАТО оновити й осучаснити систему стримування. Ми хочемо надіслати сигнал: ми не бажаємо конфлікту, але ніхто не повинен сумніватися у наших рішучих діях, якщо до цього дійде», – сказав він.

Після погіршення відносин між Росією і Заходом внаслідок української кризи, Сполучені Штати та їхні союзники по НАТО розгорнули додаткове озброєння і провели навчання в Центральній і Східній Європі. Пентагон нещодавно запропонував вчетверо збільшити витрати на війська і підготовку в Європі в межах зусиль для стримування Росії.

XS
SM
MD
LG