Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ встановила конкретних осіб, які розстрілювали євромайданівців – Псюк


Учасники Євромайдану несуть пораненого, Київ, 20 лютого 2014 року
Учасники Євромайдану несуть пораненого, Київ, 20 лютого 2014 року

Генпрокуратура України встановила конкретних осіб, які стріляли по активістах Євромайдану на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року, повідомив прокурор Управління спецрозслідувань ГПУ України Роман Псюк.

«На сьогоднішній день сторона обвинувачення достеменно володіє даними про те, в окремих випадках, де кулі були виявлені у тілах – ми достеменно знаємо, з чиєї зброї ці кулі були випущені. Тобто зі зброї яких осіб ці кулі були випущені. Ці прізвища нами встановлені», – заявив прокурор в ефірі «Громадського ТБ».

За словами Псюка, кулі виявили як безпосередньо у тілах загиблих, так і на місці трагедії: у фасадах будинків, на газонах, у стовбурах дерев.

«На даний час встановлено 25 осіб. 18 бійців спецроти «Беркут», два їхні командири, які також у розшуку і п’ятеро осіб, які зараз перебувають під вартою. Двоє із них – справи у Святошинському суді, ще троє – справа сьогодні закінчена», – зазначив Роман Псюк.

В інтересах слідства він відмовився називати поіменно список цих осіб.

У лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто людей, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів, які влучали протестувальникам у голову, серце і шию. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі осіб, 104 з них загинули.

XS
SM
MD
LG