Доступність посилання

ТОП новини

Місту Мосул в Іраку загрожує затоплення – військові інженери США


Мосульська гребля, Ірак
Мосульська гребля, Ірак

Греблі в іракському місті Мосул загрожує руйнування, яке загрожує мільйонам людей, що живуть нижче за течією річки Тигр. Такі дані військових інженерів США оприлюднив 9 лютого парламент Іраку.

Проблеми з обслуговуванням греблі, які виникли, зокрема, і через нетривале захоплення Мосула в 2014 році угрупованням «Ісламська держава», додалися до конструктивних вад об’єкту, побудованого на нестійкій основі.

«Вся зібрана торік інформація показує, що гребля в Мосулі має значно вищий ризик руйнування, ніж спочатку припускали. Нині цей ризик вищий, ніж це було рік тому», – йдеться в дослідженні по Інженерного корпусу армії США.

Побудовану в 1984 році греблю іракський уряд постійно зміцнював шляхом додавання цементу в порожнини, які виникали внаслідок тиску. Заповнення швів впродовж останніх років здійснюється не так часто, як необхідно, оскільки угруповання «Ісламська держава» зберігає контроль над заводом, який виробляє бетон для греблі.

У разі руйнування греблі гігантські хвилі води загрожують 700 тисячам жителів Мосула, можуть загинути до півмільйона людей.

XS
SM
MD
LG