Доступність посилання

ТОП новини

Сторони конфлікту на Донбасі мають гарантувати безпеку навчання дітей – правозахисники


Правозахисники закликають сторони конфлікту на Донбасі – урядові сили і підтримуваних Росією сепаратистів захистити безпеку дітей, гарантувати їхній доступ до освіти і запобігти використанню шкіл для військових цілей. Про це йдеться в опублікованій 11 лютого доповіді міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch.

У доповіді під назвою «Навчання під вогнем: напади на школи, військове використання шкіл у збройному конфлікті на сході України» правозахисники вказують, що внаслідок бойових дій на Донбасі зруйновані сотні шкіл, а багато навчальних закладів використовувалися обома сторонами конфлікту з військовою метою. Школи вимушені були працювати в небезпечних умовах, були переповнені, багато дітей взагалі припинили навчання, відзначають фахівці.

Співробітники Human Rights Watch відвідали 41 школу та дитячий садок і провели інтерв’ю з 62 студентами, викладачами, директорами і свідками, під час яких задокументували факти нападів на школи, розташовані в районах, контрольованих як урядом, так і сепаратистами.

Дослідниця Human Rights Watch Юлія Горбунова розповіла Радіо Свобода, що обидві сторони використовували навчальні заклади для військових дій, розгортання сил і озброєнь на територіях та поблизу шкіл.

У доповіді також описується артилерійський удар з боку контрольованих бойовиками районів, який у червні 2015 року пошкодив розташовану приблизно за 700 метрів від українського військового блокпосту школу №3 в Красногорівці, контрольованому урядом місті в Донецькій області.

«Це була дуже потужна артилерійська атака, під час якої в школу поцілили неодноразово, а у військовий блокпост не влучили взагалі. Це показує або дуже погані військові вміння, або демонструє, що школа була атакована навмисно», – розповіла Юлія Горбунова.

Автори доповіді наголошують, що стрільба по навчальних закладах забороняється відповідно до законів ведення війни і може вважатися військовим злочином.

Правозахисники також описують випадки, коли українські військові розміщувалися в школах, і «часто ламали або спалювали шкільні меблі, включно з дверима, стільцями й столами». У Human Rights Watch відзначають, що міністерство освіти і науки України визнало, що урядові війська використовували школи для військових цілей.

Закликаючи обидві сторони конфлікту гарантувати безпеку дітей та їхній доступ до освіти, правозахисники стверджують, що українська влада має зробити це шляхом приєднання до міжнародної Декларації безпеки шкіл, схваленої на конференції в Норвегії в травні 2015 року. На цей момент до документа приєдналася 51 держава.

Сепаратисти можуть довести відданість ідеям декларації своїми конкретними діями, додають у Human Rights Watch.

Від квітня 2014 року на сході України внаслідок збройного конфлікту загинули понад 9 тисяч людей. Інтенсивність бойових дій відчутно зменшилася у вересні 2015 року, коли сторони вкотре домовилися про припинення вогню. Але порушення перемир’я є частими, також невиконаною є більшість пунктів Мінських угод, покликаних покласти край конфлікту на Донбасі.

XS
SM
MD
LG