Доступність посилання

ТОП новини

У Криму затриманий правозахисник Емір-Усеїн Куку – адвокат


У четвер, 11 лютого, в окупованому Росією затриманий член Кримської контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку. Про це повідомив кримський адвокат Еміль Курбедінов.

Раніше Курбедінов, а також координатор Комітету із захисту прав кримських татар Ескендер Барієв повідомили про обшуки в будинках кримських татар у Ялті та Бахчисараї. Обшуки відбуваються також в Алушті, додав адвокат.

З чим пов’язані обшуки і затримання правозахисника, наразі невідомо. Офіційні коментарі представників російського ФСБ та інших силовиків поки відсутні.

Емір-Усеїн Куку в грудні повідомляв, що був викликаний на допит у зв’язку з його публікаціями в соціальних мережах, в яких ФСБ побачила ознаки міжнаціональної ненависті. До цього його затримували і проводили обшук у будинку. Після затримання правозахисник скаржився на біль у нирках.

Після анексії Криму в будинках кримськотатарських і проукраїнських активістів часто відбуваються обшуки за участю російських спецслужб. Про це регулярно в своїх звітах повідомляють міжнародні правозахисні організації.

4 лютого Європпарламент ухвалив резолюцію, в якій засудив «безпрецедентний рівень» порушення прав кримчан, зокрема, кримських татар, в окупованому Росією Криму.

У Криму з 25 до 31 січня перебувала делегація Ради Європи на чолі зі швейцарським дипломатом Жераром Штудманом. Спостерігачі Ради Європи стали першими представниками міжнародних організацій, які отримали доступ до Криму за останні півтора року. Вони опублікують свій звіт за підсумками поїздки навесні 2016 року.

Влада окупованого Криму заперечує повідомлення про факти порушення прав людини на півострові.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія називає окупацію півострова «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG