Доступність посилання

ТОП новини

Керрі і Лавров обговорюють можливість припинення вогню у Сирії


Сергій Лавров (Л) і Джон Керрі під час зустрічі у Мюнхені, 11 лютого 2016 року
Сергій Лавров (Л) і Джон Керрі під час зустрічі у Мюнхені, 11 лютого 2016 року

Державний секретар США Джон Керрі і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров проводять переговори у Мюнхені, намагаючись знайти порозуміння щодо пропонованого режиму припинення вогню у Сирії. Зустріч проходить на тлі взаємних звинувачень американських і російських представників щодо бомбардувань цивільних районів в оточеному сирійському місті Алеппо.

Росія запропонувала запровадити з 1 березня режим припинення вогню, але Вашингтон вважає, що це дасть Москві і сирійській владі три тижні, щоб придушити представників сирійської опозиції. США вимагають запровадити перемир’я негайно.

Перед початком зустрічі у Мюнхені Керрі відмовився висловлювати прогнози щодо того, чи будуть досягнуті домовленості. «Ми будемо вести серйозну розмову про всі аспекти того, що відбувається у Сирії. Очевидно, що ми хочемо домогтися прогресу з питань гуманітарного доступу і припинення вогню. Ми будемо говорити про всі аспекти конфлікту», – сказав Керрі.

Лавров заявив, що Росія вже представила «цілком конкретну» пропозицію і чекатиме відповіді США.

11 лютого у Мюнхені відбувається зустріч Міжнародної групи підтримки Сирії.

10 лютого Франція, Великобританія і їхні союзники у Раді безпеки ООН закликали Росію припинити завдавати повітряних ударів по сирійській провінції Алеппо. У США заявляють, що російські авіаудари по позиціях супротивників режиму Башара Асада зміцнюють позиції екстремістського угруповання «Ісламська держава».

3 лютого у Женеві були зупинені переговори про врегулювання сирійського конфлікту. Представники сирійської опозиції на переговорах вимагали допомоги 18 оточеним районам Сирії, які контролюють представники опозиції.

Росія восени минулого, 2015 року втрутилася у громадянську війну в Сирії на боці влади президента Башара аль-Асада, якій уже відмовили в легітимності більшість західних і арабських країн. Офіційно метою повітряних ударів Росії в Сирії мали бути позиції угруповання «Ісламська держава». Але, як випливає і з повідомлень на місцях, і з матеріалів, що їх оприлюднює саме Міністерство оборони Росії, більшість ударів нанесені по територіях, які контролюють інші супротивники влади аль-Асада, зокрема й ті, що мають підтримку Заходу й арабського світу.

XS
SM
MD
LG