Доступність посилання

ТОП новини

У Криму затриманий ще один кримський татарин


Під час обшуку в селі Холмівка в Криму, 11 лютого 2016 року
Під час обшуку в селі Холмівка в Криму, 11 лютого 2016 року

Голова ЦВК Курултаю кримських татар Заїр Смедляєв повідомляє про новий обшук і затримання, які відбулися 12 лютого в селі Вікторівка Бахчисарайського району в родині Ельдара Селямієва. Про це інформує проект Радіо Свобода «Крим. Реалії».

За інформацією Смедляєва, після проведеного обшуку Селямієва вивезли в невідомому напрямку. Родичі не можуть пояснити, хто проводив обшук і на якій підставі, а також куди вивезли Ельдара.

Інші подробиці невідомі. Коментарі російських силовиків відсутні.

В окупованому Криму 11 лютого відбулися обшуки в будинках кримських татар. Пізніше прокурор окупованого півострова Наталія Поклонська повідомила про затримання чотирьох людей у межах кримінальної справи за фактом діяльності «терористичної організації «Хізб ут-Тахрір». За версією російського слідства, «один із членів партії «Хізб ут-Тахір аль-Ісламі» організував місцевий осередок цієї терористичної організації, яка діяла на території Ялти і Алушти».

За повідомленням кримськотатарської журналістки Лілі Буджурової, під вартою залишилися Емір Усеїн Куку, Вадим Сірук, Енвер Бекіров та Муслім Алієв. Ще вісьмох людей, затриманих 11 лютого, відпустили.

У МЗС України заявили 11 лютого, що «уважно відстежують усі випадки переслідування за політичними та національними мотивами, залякування, застосування тортур, викрадення людей, які здійснює російська влада або за її безпосередньої участі, на окупованому Кримському півострові».

Після анексії Криму в будинках кримськотатарських і проукраїнських активістів часто відбуваються обшуки за участю російських спецслужб. Про це регулярно в своїх звітах повідомляють міжнародні правозахисні організації.

4 лютого Європпарламент ухвалив резолюцію, в якій засудив «безпрецедентний рівень» порушення прав кримчан, зокрема, кримських татар, в окупованому Росією Криму.

У Криму з 25 до 31 січня перебувала делегація Ради Європи на чолі зі швейцарським дипломатом Жераром Штудманом. Спостерігачі Ради Європи стали першими представниками міжнародних організацій, які отримали доступ до Криму за останні півтора року. Вони опублікують свій звіт за підсумками поїздки навесні 2016 року.

Влада окупованого Криму заперечує повідомлення про факти порушення прав людини на півострові.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили економічні санкції. Росія називає окупацію півострова «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG